Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1943. január 12-én mintegy 200 ezer honvéd szolgált a 2. hadseregben a Don partján. A 78 évvel ezelőtt megindult szovjet támadás miatt több mint százezer magyar katona, köztük több környei katona soha nem tért haza szeretteihez. Bár a járványügyi korlátozások miatt idén nem nyílt lehetőség a közösségi megemlékezésre és tiszteletadásra, január 12-én Környe Község Önkormányzatának nevében Beke László polgármester és Vadász Éva, a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottságának elnöke, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe képviseletében Tirhold Kármen elnök és Erl Péter, Dörner István képviselők, a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom megyei Székkapitányság Környei csoportja nevében Vitéz Erdei József és nemzetes Dr. Árendás József, valamint a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete képviseletében Wéber István elnök és Kerecsényi József elnökhelyettes hajtott fejet, és helyezte el a kegyelet koszorúit a templomkertben a Hősi Emlékműnél.

A Vörös Hadsereg offenzívája 1943. január 12-én a reggeli órákban indult meg, -40 fokos hidegben. Az elhúzódó hősies utóvédharcok a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg teljes széthullását okozták. A magyar csapatok szívósan ellenálltak, azonban az irgalmatlan orosz túlerő térdre kényszerítette honvédjeinket. A magyar katonáknak több mint 200 kilométeres frontvonalat kellett megtartaniuk. Mindezt nyári felszerelésben, ugyanis a téli hadfelszerelés nem érkezett meg… A kilátástalan helyzet ellenére a magyar honvédek az iszonyatos körülmények között több napon át keményen védekeztek, ezzel emberfeletti hőstettet hajtottak végre, de végül a szovjet hadigépezet maga alá gyűrte a Keleti Front védvonalát. A harcokban és a hosszú visszavonulás alatt 100-120 ezer magyar katona vesztette életét. A tragédia máig hat, és feledni sosem szabad, emlékezni kell a hősökre.

Az 1990-ben, a Környei Kertbarátok Köre közreműködésével közadakozásból, az 1940-45-ben elhunyt környei hősök emlékére készíttetett Hősi Emlékmű márványtáblája nyolcvan katona, nyolc deportált és 20 polgári áldozat nevét őrzi. A civilek között öt 18 év alatti fiatalét, legfiatalabbként Wittmer Valériáét, aki családjával nyolc esztendősen vált a háború áldozatává.

Megosztás