Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

40-50 milliméternyi csapadék zúdult községünkre kedd este, a viharban a rendkívül intenzív esőzés miatt több mint félszáz ingatlan károsodott. A hirtelenjött eső mennyiségét jelzi, hogy a 2010-es, májusi áradás első hullámakor 37 milliméter érkezett.

A Patak, a Bem, a Rózsa, a Beloiannisz és a Hunyadi utcában található ingatlanok és a Tatai utcai kertek szenvedték el a legnagyobb károkat a kedd esti heves esőzés miatt, számuk meghaladja a félszázat. A viharban este hiába lapátolták a vizet önkéntesek tucatjai, Beke László polgármester, az önkormányzat munkatársai, s próbálták útját állni homokzsákokkal, a szinte pillanatok alatt érkező sáros, hordalékos zuhatag mindent vitt, ami elébe került.

Egy háznál a víz áttörte az ablakot, a garázsajtót, s az ott tárolt holmikat maga alá gyűrte, egy másikból – szintén az ajtót áttörve – a kertbe sodorta a teraszról még a bútorokat is, s volt olyan károsult, ahol a garázsból is csak bobcat-el tudták kikotorni az iszapot. Az érintettek szerdán hosszan sorolták, mutatták immáron világosban a károkat Beke László polgármesternek, aki igyekezett valamennyi ingatlanhoz eljutni, s gondoskodni arról, hogy elhárításukhoz minden segítséget megkapjanak. A helyenként fél méteres iszapot az úttestről munkagépekkel távolítják el, a Bánhidai Ipari Tanodából 22 diák és három oktató, valamint dr. Forrai Zsolt, Tatabánya rendőrkapitányának köszönhetően pedig 12 közmunkás érkezett Környére, hogy segítsenek azokon a területeken, ahol csak kézi erővel lehet dolgozni. A polgármester szerdán azt is megállapította, hogy a munkálatok nagy valószínűséggel még napokig eltartanak, ezért kérte a károsultak türelmét, s arra is ígéretet tett, hogy olyan megoldás kidolgozását fogja sürgetni, amellyel a jövőben megelőzhetők a hasonló, esőzés okozta károk.

A legnagyobb gondot az jelentette, hogy rövid idő alatt érkezett ez a rendkívül nagy mennyiségű eső, viszont azt is tudni kell, hogy a tiszta víz nem okozott volna ilyen mértékű károkat – mondta el a polgármester, mindamellett, hogy az egyes helyszíneken felmérték, milyen műszaki módosításokat szükséges elvégezniük rácsoknál, vízelvezetőknél. Beke László úgy véli, hogy az északi és nyugati övárkok felett található mezőgazdasági területen kellene szabályozni a talajművelést. Az érintett, a falu fölött elhelyezkedő területen ugyanis jelenleg kukoricát termesztenek, amely köztudottan nem köti meg a talajt, s ilyen mértékű esőzéskor a vízzel együtt zúdul le a föld, a sár, a hordalék a dombról, eltömítve az árkokat is, aminek következtében végül arra halad, amerre utat talál.

Az illetékes szakhatóságokkal együttműködve, a térség országgyűlési képviselőjének segítségét kérve azon leszek, hogy az önkormányzatok az ilyen területek esetében meghatározhassák a gazdájának, milyen növényt ültethet el. Mert ha például most legalább a felén búzát termesztenek, mindez nem fordult volna elő – mondta el a polgármester.

Az önkormányzat és a károsultak köszönetüket fejezik ki mindazok számára, akik a viharban, s az azt követő kárenyhítésben egy emberként mozdultak, s ismerve, vagy ismeretlenül segítettek, segítenek a bajbajutottaknak.

Megosztás