Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

polgaror-evzaroMivel a tisztújító közgyűlését már korábban megtartotta a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a december 22-ei összejövetelük a hivatalos formulákat mellőzve, valóban karácsonyváró hangulatban és tartalmas évértékeléssel tel. Az összejövetelt – többek között – megtisztelte jelenlétével Sikrai Attila tűzoltó alezredes, polgárvédelmi főfelügyelő, Pongráczné Bella Edina tűzoltó őrnagy, Janky Róbert parancsnok, Török Mihály önkormányzati képviselő, Bartis Gábor és Erl Attila körzeti megbízottak, valamint Szkubánné Hegyi Julianna, a Tatai Polgárőrség és Gyurcsek Tamás a Kocsi Tűzoltó Egyesület elnöke.

Bene Zsolt elnök rövid köszöntőjét Janky Róbert visszatekintése követte, hiszen – mint mondta – ha már önkéntes tűzoltókról van szó, akkor úgy érzi, beszélni kell a tűzoltóság kialakulásának történetéről, melynek gyökerei az ókori Rómából erednek, ahol jellemzően fából készültek az épületek, s a városban gyakran pusztított tűzvész. A magyarországi tűzoltó szövetség megalapítása Gróf Széchenyi Ödön nevéhez köthető, polgaror-evzaro_05aki az 1860-as években járt Londonban, ahol jól szervezett tűzoltósággal találkozott, ezért be is lépett a szervezetbe, majd a tapasztalatszerzés után 1869-ben az akkor létező honi tűzoltó egyesületekkel megalapították az Országos Tűzoltó Szövetséget.

A parancsnok a történeti múltidézés után a két szervezet közötti együttműködés kapcsán a környei önkéntesek egyik legfőbb erősségeként a helyismeretet és helyben létet emelte ki. Említette a 2013-as rendkívüli havazást is, amikor az erőiket az autópályára kellett koncentrálni, s a településekre várt, hogy saját helyzetüket megoldják.

A legfontosabb dolog, hogy helyben vagytok, sokkal jobban ismeritek a települést, mint bárki más – csatlakozott az előtte szólóhoz Sikrai Attila, aki a hóhelyzet mellett a villámárvizeket említette, melyekből az eltelt években „becsületesen” kapott Környe és bizony nem kis feladat várt az önkéntesekre.

A mondandóm két részből áll. Az egyik a gratuláció, a másik a köszönetnyilvánítás – hangzott el Bartis Gábor rendőr főtörzszászlóstól, aki röviden így summázott: Zsolt, jó kis csapatot hoztatok össze! Szerintem az átlag életkor itt a legalacsonyabb az országban: fiatalok, agilisak, tettre készek, és örömteli, hogy sok a lány.

polgaror-evzaro_11Környe nem kis település. 2010-ben volt egy árvizünk, 2011-ben egy földrengés, 2012-ben a sárlavina, 2013-ban a hóhelyzet. Ekkor mondtam, hogy talán még egy meteor hiányzik a környei tóba… A forgalomról nem is beszélve. Az katasztrófa – fogalmazott humorral fűszerezve a körzeti megbízott, aki azt sem titkolta: nem tudja, hogy az egyesület tagjai nélkül hogy birkózna meg a feladatokkal. Említette az ünnepekhez, programokhoz kapcsolódó rendezvénybiztosításokat, kiemelten a sörfesztivált, s az utóbbi időszak baleseteit. Bartis Gábor az Év Polgárőr Egyesülete cím elnyerése kapcsán is kifejezte gratulációját, s azért is, mert úgy tapasztalja, hogy ha történik valami a faluban, akkor már nem feltétlen a 112-es telefonszámot tárcsázzák az állampolgárok, hanem gyakran a polgárőröket. Márpedig ez nagy dolog, mert ez a bizalom és az elismerés jele! – hangzott el hozzászólásában.

polgaror-evzaro_16Az őt követő Török Mihály nem kívánt ismétlésekbe bocsátkozni, hiszen – mint mondta – a legfontosabb elismerő gondolatok előtte már elhangzottak. Nagyon sokat dolgoztok ezért a községért. Valóban, minden rendezvényen ott vagytok, s remélem, a jövőben is számíthatunk rátok. Csak gratulálni tudok, és bízom benne, hogy az önkormányzat a továbbiakban is ugyanolyan mértékben tudja támogatni az egyesületet, mint eddig tette – fejezte ki köszönetét az önkormányzat és a testület nevében a képviselő.

Az évzáró programon tanúsítványt vehetett át az alapfokú önkéntes tűzoltó képzést elvégző Pula Ákos, Rostás Péter, Rostás Zsuzsanna és Rózsa Máté. A 2016-os évben végzett kiemelkedő egyesületi tevékenységének elismeréseként ajándéktárgy és emléklap elismerésben részesült Hartman Alex József, Rózsa Máté, Virágh Dávid, Hartman Ivett Mária, Szabó Karina, Bakos Martin és Virágh Csaba.

Megosztás