Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

4kapuvárHa őszi szünet, akkor Kapuvár… – ez már nemcsak a helyi művészeti iskola néptánc pedagógusainak jut eszébe Környén, hanem a táncos szülőknek is a szünidős családi programok tervezésénél. Kapuvár és Környe táncos szálai mára olyannyira összefonódtak, hogy nyáron majdnem félszázan töltöttek el közösen öt gyönyörű és feledhetetlen napot Erdélyben.

De visszatérve az őszi programra: október 25-én negyedik alkalommal, ezúttal viszont újonc kis csapattal indult útnak a kisbuszokból, autókból álló konvoj Környéről, hiszen a művészeti iskola 3-4-5.osztályos gyermekeiből álló Hétszínvirág csoportja töltött el három napot a Rábaközben.

Az indulást rövid győri séta követte, majd a szendvicsebéd után Szanyban érte őket a délután Töreki Imre bácsinál, aki a helyi hagyományokról mesélt és megmutatta a kastély helytörténeti, néprajzi kiállítását. 19kapuvárA következő megálló Farád volt, Molnár Lászlóné babagyűjteményének és régi, féltve őrzött viseleteinek megtekintése.

A végcélhoz, Kapuvárra érkezve, a jó baráti kapcsolatnak köszönhetően a gyerekeket szívesen engedték be az akkor már zárva tartó Rábaköz Múzeumba, hogy megtekinthessék gazdag gyűjteményüket.

Az első napot követő két délelőtt intenzív tánctanulással telt: népi játékok és a dus mellett vitnyédi verbunkot, csárdást is tanított a gyermekeknek a kapuvári iskola két pedagógusa Südi Tamásné Éva és Csitei Gábor.

Szombat délután a Kapuvártól 8 km-re lévő Öntésmajor kukoricafesztiváljára várták a szervezők a csoportot. Bár a kukoricatörésről, fosztásról lemaradtak a gyerekek, a csuhézásból, a kukoricakása főzésből és kóstolásból kivehették a részüket. „Tökölhettek” is, ahogy a helybeliek nevezték a tökfaragást. Cserébe rövid énekes, táncos műsorral viszonozták a környei Hétszínvirág tagjai az „öntésiek” kedvességét, vendégszeretetét. A szombati „búcsúest” vidám vetélkedővel telt, majd az éjszakát másnap délelőtt „edzés” és búcsúzkodás követte, hogy koradélután hazaérkezzen a kis csapat. Így bőven maradt idő a szünet hátralévő napjaiban kipihenni a kapuvári vendégeskedés „fáradalmait” és feldolgozni az élményeket…

7kapuvárLászló Márta, a programok helyi szervezője elmondta: a közös munka és a szabadidős programok szervezése a jövőben is folytatódik a két intézmény között. Így a kapuvári viseletvarratás mellett egymás munkájának szakmai segítéseként a tervekben egy jövő márciusi környebányai tánctábor is szerepel a mostani vendéglátók részére.

A rábaközi tanulmányi utat támogatta Környe Község Önkormányzata, a Szivárvány Táncegyüttes Egyesülete, a résztvevő gyermekek szülei és a kapuvári Tánciskola, amely díjtalanul biztosította a szállást.

Köszönet a támogatóknak és a segítőknek: Magyarits Katalinnak, Viskovics Andreának, Hajma Mihálynak, Szántó Attilának, Keltai Gábornak!

1kapuvár 2kapuvár 3kapuvár 5kapuvár 6kapuvár 8kapuvár 9kapuvár 10kapuvár 11kapuvár 12kapuvár 13kapuvár 14kapuvár 15kapuvár 16kapuvár 17kapuvár 18kapuvár

 

 

Megosztás