Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A környezeti katasztrófákról készített emlékfalat az általános iskola ÖKO-diákcsoportja a napokban. A tanulók megemlékeztek a kolontári vörösiszap katasztrófáról, illetve Beke László polgármester segítségével a tavaly tavaszi, környei árvizet is felelevenítették.

Mint emlékezetes, tavaly májusban, az első árhullámkor majdnem kétezer zsákot töltöttek meg homokkal községünkben, a tó kifolyóinak vízszintje azonban olyannyira megemelkedett, hogy elöntötte a 8135-ös út másik oldalán található labdarúgó pályát és játszóteret. Így azon a területen is homokzsákokkal igyekeztek elterelni a vizet, hogy ne veszélyeztesse a közút alapjait. A tó betározó képességének jelentős megnövelésének, s a kiáramló víz levezető árkok közötti egyenletes elosztásának köszönhetően végül sikerült megelőzni, hogy az ár elöntse az Oroszlány felé vezető utat. A víz szintjének csökkenése után is éjjel-nappal gondoskodtak a védvonalak őrzéséről, a zsákok töltéséről, hogy szükség szerint bármikor megerősíthető legyen a gát.

A második árhullám június elsején érkezett, akkor 45 embert már arról is értesíteni kellett, hogy készüljön fel a lehetséges kitelepítésre. A tó normál 130 centiméteres üzemszintje 220 centiméterre nőtt, s az egyébként 600 ezer köbméternyi vízmennyiség felett a védekezés során további 270 ezer köbmétert tároztak be. A mederbe másodpercenként 12 köbméter víz zúdult, s az átlagosan 80 centiméteres vízszintű Által-ér Tatabánya felé 256 centiméterrel tetőzött. A Vízügyi Igazgatóság Tatai Szakaszmérnökségének iránymutatása alapján folyamatosan erősítették a homokzsákokból készített védvonalakat, szabályozták az átfolyó víz mennyiségét a zsilipekkel, így sikerült megakadályozni, hogy a víz elöntse a veszélyeztetett otthonokat, épületeket, s a 8135-ös közutat. Az árvízi védekezésben közel 150-en vettek részt.

Megosztás