Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Amikor megkaptuk a hírt, hogy iskolánk játszóterének helyére az önkormányzatnak szüksége lesz, nagyon megijedtünk, hogy elveszítjük a számunkra oly kedves teret, hiszen évtizedeken át diákjaink körében igen népszerűvé vált. Az ijedtség nem tartott sokáig, rögtön elhangzott az ígéret, hogy fogunk helyette újat, sokkal szebbet és nagyobbat kapni – idézte fel a kezdeteket augusztus 6-án Magyarits Katalin, a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, majd így folytatta: aztán jöttek a megvalósítás lépései. Láttuk a hatalmas munkafolyamatokat, érkeztek a játékok szebbnél szebb elemei, és megnéztük a kisfilmet a látványtervekkel. Nem akartunk hinni a szemünknek. Ez a csoda tényleg ide épül? Nekünk?

A határozott „igen!” válasz tehát a pedagógusok, diákok örömére augusztus 6-án érkezett el, amikor immáron hivatalosan is birtokba vehették az új játszóteret. A felújítás már korábban indokolttá vált, a folyamatot gyorsította a sportcsarnok építése, hiszen új helyre kellett költöztetni a játékteret. A tervek megvalósításához az önkormányzat 2018-ban két ingatlant vásárolt meg, az Extreme Park Környezetépítő Kft. által készített terveket már abban az évben megismerhették a környeiek.

A fejlesztés eredményeként a korábbi 2 800-ról 3 500 négyzetméterre nőtt a tanulók rendelkezésére álló játszóterület, melynek egy részét kifejezetten a kisebb gyermekek számára alakították ki. Számukra az ún. kisépület mögött a régi hársfák árnyékában hatféle mozgás- és egyensúlyfejlesztő játék, homokozó, pörgő, és ivókút is található.

A terület szomszédságában kapott helyet az iskolai atlétika pálya is: súlylökő kör, távolugró gödör, sprint salakos futópálya.

A nagyobbakat csőcsúszda, földbe épített trambulin, kötélpálya, többféle hinta, több funkciós mászóka, ülődomb, ugróiskola, kötélpiramis, álló libikóka, ivókút várja, és a kivitelezés során olyan lankás területeket is kialakítottak, amelyek télen alkalmasak lesznek a szánkózásra.

A játszótér megépítése az ingatlanvásárlással, játszóeszközökkel, öntözőrendszer kialakításával, környezetrendezéssel együtt összesen 130 millió forintból valósult meg. A zöldfelület 2000 négyzetméternyi gyepet, 17 fát, több mint 70 leilandi ciprust és 3600 cserjét tartalmaz. A területen az építendő sportcsarnok ivóvíz- és csatornarendszerét is kialakították, elkerülve a későbbi bontást – hangzott el Beke László polgármestertől, aki kiemelten mondott köszönetet a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. számára, a társaság ugyanis 20 millió forinttal támogatta a fejlesztést. A cég logójával, illetve nevével két helyen is találkozhatunk: az egyik a súlylökő kör, a másik pedig az egyik mászóka felülnézetből autóabroncsot ábrázoló ütéscsillapító gumiburkolata, melyen a Bridgestone felirat látható. A gazdasági társaság a társadalmi szerepvállalás keretében már a letelepedésétől szoros, mindenben együttműködő és segítő kapcsolatot ápol a környei önkormányzattal. A támogatásukkal készült el például az iskola udvarán a most megszüntetett játszótér, segítettek tóparti fa eszközök átfestésében, 2017 decemberében a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek gépkocsit vásároltak, amit a gyárukban készült új, téli abroncsokkal szereltek fel. Szintén a tűzoltókat segítették tavaly is, amikor védősisakok beszerzését tették lehetővé az egyesület számára, ez év májusában pedig fertőtlenítő szerekkel és orvosi szájmaszkokkal támogatták a környei egészségügyi alapellátásban résztvevőket.

Ez a cég nagyon komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást, a részvételt azoknak a településeknek az életében, ahol jelen vannak. Részükről az együttműködés nem csak egy kipipálandó rubrikát jelent, hiszen valóban együtt élünk – fogalmazott Beke László.

Ahogy a polgármester úrtól elhangzott, mi igyekszünk mindenben segíteni, de ez kölcsönös, hiszen mi is ugyanezt tapasztaljuk viszont évek óta. Amikor kiderült, hogy új csarnok készül, és emiatt új játszótérre lesz szükség, nem volt kérdés a részünkről, hogy szeretnénk támogatni a projektet – kapcsolódott a korábban elhangzottakhoz Topolcsik Melinda. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: kisgyermekes szülőként igen elismerésre méltónak találja, hogy a tervezés, kivitelezés során hangsúlyt fektettek a korosztályokra is, a kicsik is megtalálják a saját játszóeszközeiket. Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk a beruházásban, és nagyon remélem, sok örömteli pillanatot fog a diákoknak szerezni. És azt is nagyon remélem, hogy folytatódik ez a kölcsönös együttműködés, hiszen nagyon sok kollégánk környei, tehát azzal, hogy az itt élők és a közösség életszínvonalát javítjuk, az egész társadalmi jólétet segítjük – zárta az igazgató a gondolatait.

A nemzeti színű szalagot Topolcsik Melinda, Beke László, Magyarits Katalin, valamint a kivitelező Extreme Park Kft. részéről Ercsey Áron vágta át, és talán még egy perc sem telt el, amikor elsőként a mindössze 2,5 éves Lein Péter Nimród máris felavatta a csőcsúszdát.

Az iskola játszóterét jelenleg még a napközis felügyeletet igénylő gyermekek vehetik igénybe, a diákok szeptembertől használhatják. Arról, hogy a nagyközönség számára is látogatható lesz-e később, a multifunkciós csarnok elkészülte, és a megközelítési útvonalak kialakítása, az oktatási intézmény területének elhatárolása után dönt a képviselő-testület.

 

Megosztás