Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe megálmodta, a hagyományosan közös szervezésű, immáron ötödik húsvéti kézműveskedés során pedig megvalósult: elkészült Környe első tojásfája a Művelődési Ház előtt.

Vagyishogy nem… nem készült el, csupán április 9-én megkezdődött a díszítése a kézműveskedésre érkezőkkel. A további ékesítés a környeiekre, az ideérkezőkre vár: bárki díszítheti egy-egy hímes tojással, dísszel, hogy színesedjen, szépüljön. Az időjárást álló hímes tojásokat, díszeket a szervezők a Húsvét elmúltával természetesen gondosan őrzik majd, hogy évről-évre mind gazdagabb legyen a falu tojásfája.

A gyerekek szorgoskodásának köszönhetően már az első alkalommal szép számmal jutott hímes tojás a fára, hiszen a kézműveskedés során tengernyi technika és alapanyag várta őket a kézműves szigeteknél, de az ünnepi asztalok, ablakok sem maradnak dísz nélkül: az aprócska és nagyobb lányok, fiúk, a szervezők, no meg a segítő anyukák, nagymamák, apukák szorgoskodásának eredményeként megannyi festett, ragasztott, tűzött tojástartó, tyúk, ugrifüles, szalvétakép született, természetesen egytől-egyig a húsvét jegyében.

Nagyon kreatívak, nagyon ügyesek! A felnőttekkel ellentétben ők merészebbek, nagyon szép tojásokat alkottak! – dicsérte a lúd- és tyúktojások gravírozására vállalkozó gyerekeket Földesné Bálint Ilona Népi kézműves, aki négy éve a cím mellé Iparművészeti különdíjat is nyert. Az üveggravírozással, tojás festéssel-gravírozással és tojáscsipkézéssel foglalkozó kézműves fantasztikus tojáscsodákkal érkezett, melyek mintául is szolgálhattak a gyerekeknek, s bizony akadt is közöttük nem egy, aki bár első alkalommal gravírozott, valóban máris csodaszépet alkotott, egy kislány pedig olyannyira kedvet kapott, hogy máris azután érdeklődött, hol lehet gravírozó készüléket vásárolni?

Az olvasóteremben is izgalmas alkotás várta a kicsiket, nagyokat: Salamonné Hertel Erika a monotípia, azaz egynyomat technika rejtelmeibe avatta be őket, a legkisebbek pedig rajzoltak, festettek. A monotípia a festészet és a grafika határmezsgyéjén található képzőművészeti technika, melynek lényege, hogy egy fémlemezre, vagy üveglapra készült festményt lenyomatunk. A festék szétterítése, formálása történhet ecsettel vagy ujjakkal, ha elkészült, a réznyomatokhoz használt megnedvesített papírra nyomtatják át a még friss képet. Csak egyetlen példány készíthető vele, innen is ered a neve: mono. Az amatőr képzőművész szombatonként tartja az Aranykezek Csoport foglalkozását a Művelődési Házban, a szabadidő hasznos eltöltése, az egészséges életmód, szellemi rekreáció részeként a jobb agyféltekés rajzolás, a szabadkézi rajzolás alapjai a színelmélettel kombinálva egy sajátságos képalkotó módszert kínál gyermekek és felnőttek részére, amely művészetterápiával egészül ki.

A húsvéti kézműveskedésről természetesen a Nő Klub tagjai sem hiányozhattak. A hölgyek már jó ideje készültek a programra, gyűjtögették a háztartásokban elérhető és merészen újrahasznosítható, újragondolható alapanyagokat, a hagyományos technikák mellett újakat derítettek fel és vásárolták meg hozzá a szükséges kellékeket, így nem egy olyan apróság akadt, aki tétován, a bőség zavarával küszködve állt az asztalsorok mellett, mígnem sikerült eldöntenie, hol is kezdje a kézműveskedést. A legügyesebbek pár óra alatt számos színes remeket készíthettek a közelgő húsvét hangulatát idézve az otthonokba, és a szervezők reményei szerint valamennyi résztvevő egy kedves, közösen eltöltött délután emlékével gazdagodott.

 

Megosztás