Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Első alkalommal rendeztek Környén vasárnap borversenyt, s az Orbán Napi ünnepség keretében megtartott eredményhirdetésen kiderült, hogy szép hagyomány alapjait tették le, hiszen – ahogy Zantleitner Anikó, az ítészek elnöke fogalmazott – gyönyörű borokkal találkoztak, s gyönyörű minősítések születtek.

A községben 1996 óta szervezi meg minden esztendőben a Les-hegyi Szőlősgazdák, valamint Környe Község Képviselő-testületének Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Kisebbségi Bizottsága az Orbán Napi ünnepséget a Les-hegyen található Orbán Szobornál, a pincéknél azonban ezúttal már délelőtt nagy volt a sürgés-forgás.

Bella Sándor szőlősgazda tavaly tett ígéretet arra, hogy féltve őrzött nedűiket idén megversenyeztethetik a vállalkozó kedvűek, s a felhívásra 24-en érkeztek, 39 mintával. A borok kiváló minőségét jelzi, hogy az értékelés során 12 arany, 7 ezüst, s szintén 7 bronzminősítés született, míg 13 mintát oklevéllel jutalmaztak.
A borbírák a fehér- és vörösborok közül kettőt nagyarany elismeréssel jutalmaztak, melyek elérték az országosan alkalmazott 20 pontos értékhatár maximumát. Nagyarany minősítést vehetett át Stamler Dezső fehér olaszrizling, valamint Král János vörös cabernet franc boráért.

Az eredményhirdetés során Bella Sándor úgy vélte, hogy a környei gazdák kétszeresen is helytálltak, hiszen egyrészt bizonyították, hogy képesek remek minőségű borokat készíteni, másrészt pedig az órákon át tartó kóstolás után is talpon maradni, ami – ahogy fogalmazott – nem kis feladat.

Az ünnepségen hagyományosan nagy sikerrel adott műsort a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyerekcsoport, az általános iskola néptánc tagozatának alsós diákjai, valamint a Német Nemzetiségi Dalkör, majd Bella Sándor csendes emlékezésre kérte a vendégeket. A Les-hegyen állított Szent Orbán Szobor készítője, Glász József a közelmúltban hunyt el, az ő tiszteletére hajtottak fejet a résztvevők, a szőlősgazda pedig mindannyiuk gondolatát így fogalmazta meg: akárhányszor a szoborra tekintünk, emlékezni fogunk rá.

Mint ismert, a boros gazdák a védőszenttől várják a szőlők védelmét, a növénybetegségek elhárítását. Ha Orbán napján esik az eső vagy fagy, akkor a legtöbb borvidéken pálcával ütik a Szent szobrát, amiért nem hozott jó időt. Ezúttal Bella Sándor kezéből hiányzott a vessző, helyette borral öntözte meg a szobrot, hogy ne száradjon ki, hiszen – mint mondta – míg tavalyelőtt cudar időjárással kellett megküzdeniük, addig a tavalyi boraik példásan sikerültek, s szerencsére Környén ez idáig kevésbé fogott Orbán napjához közeledve a fagy.

Megosztás