Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

átadás_04A rendkívüli hófúvás és katasztrófahelyzet miatt a tervezettnél majdnem egy héttel később, március 21-én vehették birtokba a környeiek a megújult Művelődési Házat. Az összességében 128 millió forint értékű beruházáshoz a község a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programtól 52.597.414 Ft-os támogatást nyert el.

A kedvezőtlen időjárás ellenére nagyjából kétszázan vettek részt csütörtökön Környén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen és a megújult Művelődési Ház átadási ünnepségén. 2koszorúzásA programok első helyszínén, a római katolikus templomban Bedy Sándor plébános és Szemeti Ferenc református tiszteletes tartott ökumenikus istentiszteletet, majd az egybegyűltek a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótták le tiszteletüket a 165 esztendővel ezelőtti események és hőseik előtt.

A parkból a résztvevők a megújult Művelődési Házhoz vonultak, ahol Beke László polgármester így vont párhuzamot az 1848-as tavaszi események és az idei, március közepi rendkívüli hó helyzet között: a márciusi ifjak értéket teremtettek, s azt gondolom, mi is. 1848-ban olyan értéket teremtettek, melyet soha, senki nem kérdőjelezhet meg, mint ahogy a környeiek helytállása sem kérdőjelezhető meg. Bár a mi értékteremtésünk, helytállásunk nem hasonlítható az akkoriakhoz, számunkra mégis jelentős. Bizonyítottuk, hogy a faluért, a bajbajutottak megsegítéséért hívó szó nélkül is mozdulunk. átadás_05Ám a munkánk nem ért véget, de már sokkal nemesebb feladatok várnak ránk és nem a hótorlaszok között, hanem ebben a gyönyörű épületben. Közösségi térré kell alakítanunk, kulturális élettel és további értékekkel töltenünk meg. A mögöttünk álló napok tapasztalatai alapján bátran merem kijelenteni: hiszem és tudom, hogy sikerülni fog!

átadás_09A köszöntő után Bedy Sándor plébános szentelte meg a Művelődési Házat, melyre Szemeti Ferenc tiszteletes osztott áldást, majd Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, Beke László polgármester, Ádám Katalin, a kivitelező T-Mátrix Kft. ügyvezetője, valamint Schweininger Ilona intézményvezető vágta át a nemzeti színű szalagot, ezzel ünnepélyesen is átadva a környeiek számára a megújult közösségi teret.

A program folytatásaként Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a 165 évvel ezelőtti és a közelmúlt eseményeit idéző beszédében a beruházás megvalósulását, Környe célkitűzéseit is méltatta. Egy település életében mindig kiemelkedő pillanat, ha egy középület, egy közösségi tér épül, vagy éppen megújul. Egy település karakterét, mindennapjait, ünnepeit az ott élő közösség, és közösség által szervezett rendezvények hátteréül szolgáló intézmények, azok minősége is nagymértékben meghatározzák.

ünnep_04Környe község vezetősége, képviselőtestülete is hasonlóképpen gondolta ezt, amikor arról döntött, hogy a művelődési házat pályázati pénz segítségével felújítja. Nemcsak meghallották az idők szavát, hanem cselekedtek is. Ennek köszönhető, hogy most itt állhatunk, a megszépült és felújított művelődési házban, mely újból megnyitja kapuit a község lakói előtt, méltó keretet adva a település ünnepeinek – fogalmazott az elnök.

Popovics György és Beke László a Német Nemzetiségi Dalkör, valamint az általános iskolások – vastapsot kiérdemlő – ünnepi műsora előtt azok számára mondott köszönetet, akik a beruházás megvalósulásában jelentős szerepet töltöttek be. csoportkép_02Az önkormányzat köszönetét fejezték ki Páll Ákos tervező, Ádám Katalin, (T-Mátrix Kft. ügyvezetője) Eck Csaba, (Eck-Fa Kft. tulajdonosa) Varga Károly, (Beck Style Kft. ügyvezetője) Gulyás József, (Bútorland Kft. ügyvezetője) Kószó János, (Cinema Szeged ügyvezetője) Weiger László, (Szerip Kft. ügyvezetője) Szolnok István, (Subatel Kft. ügyvezetője) számára, valamint Vanya Balázsnak, aki fáradtságot, időt nem kímélt, hogy a Művelődési Ház olyan technikai megoldásokkal, innovációkkal is dicsekedhessen, amelyekkel még nagyobb intézmények sem büszkélkedhetnek.

A 45 esztendős épület rekonstrukciója a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében valósult meg, összértéke 128 millió forint, az elnyert támogatás összege 52.597.414 Ft.

A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárás során a tatabányai székhelyű T-Mátrix Kft. nyerte el, a beruházás tavaly júniusban kezdődött el, a műszaki átadásra október 2-án került sor, majd az építészeti fejlesztést követte a belső csinosítás, berendezés. birtokbavétel_48Az eltelt hónapok alatt az épület kívül-belül megújult. A fejlesztés tartalmazta légtechnikai berendezés telepítését, külső szigetelést, magas tető építését, valamennyi nyílászáró cseréjét, festést, mázolást, akadálymentesítést, mely a kerekesszékkel közlekedők számára a bejáratnál egy emelőrendszert is biztosít, épületgépészeti rekonstrukciót, s a színpad mögötti épületrész eredeti funkciójának visszaállítását. A helyi televízió stúdióját a régi mozigépész teremben alakították ki, így a színpad mögött ismét öltözők találhatók.

A színházterembe új hang- és fénytechnika került, a színpadi függönyöket és a székeket is lecserélték, illetve az aljzatot padlószőnyegezték. A színházi fix székek száma a korábbi 300-ról 273-ra csökkent, így a mozgáskorlátozottak kerekesszékkel is látogathatják a különböző előadásokat, programokat a színházteremben is.

A külső megújuláshoz természetesen új tartalom is párosul, a jövőben „Integrált Közösségi Szolgáltató Tér” várja a fiatalokat és időseket egyaránt Környén.

9koszorúzás 3koszorúzás 5koszorúzás 7koszorúzás 8koszorúzásátadás

átadás_02

átadás_04 átadás_06 átadás_07 átadás_09 átadás_11 átadás_13 átadás_15 átadás_16csoportképműsor_44 műsor_03 műsor_05 műsor_08 műsor_10 műsor_11 műsor_13 műsor_14 műsor_18 műsor_19 műsor_20 műsor_21 műsor_22 műsor_25 műsor_27 műsor_30 műsor_33 műsor_34műsor_44birtokbavétel_62 birtokbavétel_02 birtokbavétel_19 birtokbavétel_22 birtokbavétel_23 birtokbavétel_24 birtokbavétel_25 birtokbavétel_37 birtokbavétel_39 birtokbavétel_49 birtokbavétel_55 birtokbavétel_58

Megosztás