Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Szabad-e a kendtek tisztességes, becsületes házánál lucázni? Szabad-e kotyolni? – hangzott a kérdés december 13-án a környei általános iskola valamennyi osztályában, a polgármesteri hivatalban, és a Vackor Óvoda és Bölcsődében. A Kisfaludy Mihály Általános Iskola néptáncosait – természetesen – minden helyszínen „igen” felelet várta, így máris rázendíthettek a nótára: „Luca-luca kitty-kotty, galagonya három, a pálinkát várom. Ha nem adnak szalonnát, levágom a gerendát. Ha nem adnak körtét, elviszem a Böskét…”

Ezúttal valóban okkal riogattak Böske elvitelével, hiszen a László Márta által megteremtett, majd három évtizedes múltra visszatekintő lucázás során talán még soha nem volt példa arra, hogy lányok is részt vegyenek a szerencsekívánásban. Idén azonban a végzős hölgyek úgy döntöttek, hogy „banyaként” színesítik a kotyolást, így a fiúkat még meg is táncoltatták valamennyi helyszínen.

A legkisebbek, a kis vackorosok egy része idén is megszeppenve fogadta a fehér ruhában, arcukat eltakarva érkezőket, míg mások hangosan kacagtak a strófák hallatán, és szinte egyként vetették rá magukat a szerencsehozó szalmára. Merthogy a hiedelem szerint a szerencsekívánó strófák – mint például a „Kendtek tyúkja úgy megülje a tojást, mint én ezt a szalmát!” – közben elszórt szalma szerencsét hoz. Persze, csak akkor, ha az utolsó szemig felszedik a földről.

Hogy a szalmát összegyűjtők mennyire néznek szerencsés évnek elébe, nem tudni, az viszont biztos, hogy a táncosok ezúttal sem panaszkodhattak: a kosaraikban folyamatosan gyűlt a narancs, mandarin és édesség, így ők igazán elégedettek lehettek a termésvarázslásuk gyümölcsével.

Megosztás