Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

influenza-oltásKomárom-Esztergom megyében a 2013/2014. évi influenza szezonban az előző évekhez hasonlóan 39000 db. térítésmentes influenza elleni védőoltás beadására van lehetőség a súlyos betegség kockázatának kitett felnőtt beteg körében, valamint 150 adag rizikócsoportba tartozó gyermekek számára adható oltóanyag áll rendelkezésre. A megyében felhasználható készlet az alábbiak szerint került elosztásra:

Tatabányai Járási Intézetben: 18900, Esztergomi Járási Intézetben: 12500, Komáromi Járási Intézetben: 7200 db Fluval AB védőoltás beadására van lehetőség. A Megyei Intézet az idei szezonban is biztosít védőoltást a BM dolgozói részére.

 A betegség

Az influenza jellegzetes tünetei a láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság és hidegrázás. Lappangási ideje 1-4, maximum 7 nap. Szövődmény nélkül, magától gyógyul. A betegség leggyakrabban az 5-24 éves korosztályban fordul elő.

influenzaHa a fenti tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon. Amennyiben krónikus alapbetegségben szenved, és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Megelőzés érdekében

Kerülje a szoros érintkezést, és tartsa be az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézmosásra, és a köhögés-tüsszentés etikettre. Köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája-, orra elé! Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe! Gyakran mosson kezet meleg szappanos vízzel, használhat alkohol tartalmú kézfertőtlenítőt is!

Kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)! Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust! Rendszeresen tisztítsa a gyakran használt tárgyakat (asztal, számítógép- billentyűzet)! Kerülje a zsúfolt, zárt helyeket! Zárt terekben gondoskodjon az alapos szellőztetésről!

Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon, tartsa a távolságot másoktól, így megvédheti őket a fertőzéstől!

Egészséges személyek is megbetegedhetnek influenzában, és szövődmények is előfordulhatnak bármely korosztályban. A várandós kismamák és a krónikus alapbetegségben szenvedők (például tüdőbetegeket, asztmásokat, nagymértékben elhízott személyeket, cukor-, és szívbetegeket) között a fertőzés súlyosabban zajlik, az alapbetegség is fellángolhat, vagy rosszabbodhat. Ezért az előző szezonhoz hasonlóan, egészségünk megóvása érdekében idén is ajánlott minden korosztály számára a védőoltás beadatása.

A nátha elkülönítése az influenza vírusok által okozott megbetegedéstől.

A nátha leggyakoribb kórokozója valamelyik rhinovírus, ez a vírus felel a megbetegedések mintegy feléért, de számos egyéb vírus, pl. a parainfluenza, adenovirus, respiratory syncytial virus (RSV) is kiválthatja a jellegzetes tüneteket.

A nátha tüneteit közismertek, hiszen évente többször is (a kisgyerekek akár évente tízszer is) megkaphatjuk. Enyhe lefolyású betegség, mely cseppfertőzéssel terjed, és meglehetősen ragályos. Általában torokfájással kezdődik, amely 1-2 napig tart. Ez után, vagy ezzel párhuzamosan kezdődik az orrfolyás, orrdugulás, majd száraz, ugató köhögés, amely rendszerint a negyedik ötödik napon lép fel, és hosszabb ideig, gyerekeknél 2-3 hétig is eltarthat. Magas lázzal nem jár, de hőemelkedés előfordulhat. A nátha nem gyógyítható, tüneteinek enyhítésére orrcseppek és spray-k alkalmasak, a láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapítók mellett. Szövődményei közül a melléküreg gyulladás és gyerekeknél a középfülgyulladás fordul elő gyakrabban, ilyen esetekben antibiotikum adása indokolt lehet. A náthához hasonló tüneteket okozhat allergia, szénanátha is, de erre a torokfájás nem jellemző, viszont könnyezés, szemviszketés, tüsszögés előtérben állhat. A szénanátha tünetei hosszabb ideig tartanak, szemben a megfázás általában egy hetes lefolyásával.

influenza2Az influenza szintén vírus betegség, de ennek kórokozója mindig az influenza vírus valamelyik fajtája. Az influenza A és B az a két típusa az influenza vírusoknak, amely nagyszámban betegíthet meg embereket. Az A vírusokat a felületükön elhelyezkedő fehérjék (a haemaglutinin -H és a neuraminidase – N) alapján altípusokra lehet bontani, ezek közül 1977 óta többnyire a H1N1 és a H3N2, vírusok okoztak járványokat. A B vírusok csak ritkábban okoznak súlyosabb megbetegedést. Az influenza vírusok gyorsan változnak, mutálódnak, és így alakulnak ki az újabb és újabb altípusok. Az egyik altípus ellen kialakult védelem nem vagy csak kis részben nyújt védelmet a másik altípus ellen, ez a magyarázata az évenkénti, általában télen megjelenő, szezonális járványoknak,

A 2012/2013. évi influenza szezonban a megyénkben rendelkezésre álló 39000 adag Fluval AB oltóanyagból 35601 (91,2 %) személy részesült influenza elleni védőoltásban az előző évi 33448 fővel szemben. A 150 adag 3 éven aluli kockázati csoportba tartozó gyermek térítésmentes influenza elleni védőoltásából 140 (93,3 %) gyermek részesült védőoltásban.

Dani Marianna – Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Járványügyi osztály

Megosztás