Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

7egeszsegnapAz ellenség – igazi ellenségünk – nem valamely szomszédos ország, hanem az éhezés, a fázás, a szegénység, a megszokás, a babona és az előítéletek. Henry Dunant, a Vöröskereszt alapítójának gondolataival köszöntötte a szerdai egészségvédelmi nap kezdetén Láng Éva a kisfaludys diákokat.

A Vöröskereszt környei szervezetének tanárelnöke, a program szervezője a lassan két évtizede meghonosított novemberi rendezvény bevezetőjeként nem csupán a helyes táplálkozás és mozgás, a lelki béke és harmónia megteremtésének fontosságáról szólt, hanem arról is, hogy nyújtsunk segítő kezet a rászorulóknak.

A tanulók ezúttal is az iskola tornatermében gyülekeztek, s miután a Vöröskereszt környei szervezete is hosszú évek óta ünnepli és támogatja novemberben az egészséges életmódot, a diákokat Andor Ildikó titkár is köszöntötte, s ajándékként valamennyi diák egy-egy finom és egészséges Túró Rudit vehetett át.

27egeszsegnapA rövid megnyitót követően a legkisebbek máris belevetették magukat az izgalmas folytatásba, amelyben szerepelt társasjáték, megérkezési célként természetesen az „egészség” kitűzve. Egy másik teremben az egészséges és egészségtelen ételek kapcsán versenyeztek a fiúk is lányok, s bizony láthatóan olykor fejtörést okozott számukra, hogy például a joghurt, hová sorolandó? Egy újabb állomáson nem csupán elméleti kérdésekkel tesztelték a pedagógusok a gyerekek gyümölcsökkel kapcsolatos tudását, hanem meg is ízlelhették az azokból elkészített ízletes salátát.

Szabad megenni a fogkrémet? – hangzott el a kérdés egy másik teremben, a kicsiktől pedig érkezett a válasz: iiiiigen, ha finom. A tanító néniknek a remények szerint sikerült eloszlatni ezt a tévhitet, s mellette még számos fontos fogápolási tudnivalót beleplántálni a fejecskékbe.

Mozgás, lelki egészség, egészséges táplálkozás – a felsősöknél hagyományosan ezek szerepeltek a programok középpontjában. A diákok forgószínpadszerűen választhattak az igazán bőséges kínálatból, hiszen a 16 helyszínnel az eltelt évek legszínesebb palettáját állították össze a szervezők.

76egeszsegnapAz iskola tantermeiben – a többi között – szó volt az élelmiszereken feltüntetett E számokról, a szervezetünkre gyakorolt hatásukról, az energiaitalok veszélyeiről, a tejtermékek szerepéről és hatásáról, a házi elsősegélynyújtásról, sókamrás gyógyulásról. A lelki egészségre fókuszálva a stresszoldást, konfliktuskezelési technikákat, kineziológát, szenvedélybetegségeket is beépítették az előadások sorába, a mozgásos állomásokon thai chi, gyógytorna, aerobic és pilates várta a tanulókat, akik a Vöröskereszt múltjával, jelenével interaktív foglalkozás keretében ismerkedhettek meg, a lányok pedig a majdani anyaságra készülve a kisbabák ápolásáról, a velük való foglalkozásról, mondókás talpmasszázsról hallhattak, láthattak.

Az iskola ezúton fejezi ki köszönetét a gyümölcsökért Reichnach Györgynek, s valamennyi résztvevőnek, segítőnek, előadónak, akik hozzájárultak az idei egészségvédelmi nap sikeréhez.

Megosztás