Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Harmadik alkalommal tisztelegtünk a református temetőben az aradi vértanúk emléke előtt. Községünkben 2009 októberétől emlékeztet tizennégy fa a református temetőben azokra a honvédtisztekre, akiket az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepük miatt vittek vesztőhelyre, s a szabadságharc hőseire.

A hadbíróság 1849. szeptember 26-án meghozta a döntést. Felségsértés címén kilenc tábornokot kötél, négyet golyó általi halálra ítélt. A végrehajtást október 6-ára, a bécsi forradalom évfordulójára tűzték ki… 1849. október 5-én, Pesten megkettőzték az őrséget, mert érkezett a parancs: holnap kivégeznek egy szakállas magyar főlázadót. Ő volt gróf Batthyány Lajos, az első magyar kormány miniszterelnöke. Batthyány éjjel egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, s bár életét megmentették, felakasztani nem lehetett, ezért a helyi parancsnok „porra és golyóra” változtatta az ítéletet – elevenítette fel az 1849 őszi eseményeket csütörtökön a környei református temetőben Vadász Éva. A képviselő-testület kulturális bizottságának elnöke gróf Batthyány Lajos, a maga vezényelte sortűz előtti utolsó szavait is megidézte: éljen a haza!

Szemeti Ferenc református tiszteletes egy, talán nem mindenki számára ismert történelmi tényt is megosztott az emlékezőkkel: Haynau táborszernagy Környétől nem is oly messze, Ácson fogalmazta meg Ferenc Józsefnek címzett előterjesztését az aradi vértanúk halálra ítélésével kapcsolatban. A tiszteletes is utolsó szavakat idézett, a tizenhármak utolsó, megrázó mondatait, melyekkel kapcsolatban így fogalmazott: nagyon, de nagyon jó lenne, ha ezek a gondolatok nem csak ezen a napon, hanem mindig a szemeink előtt lebegnének, s ez határozná meg a hazához és nemzethez való viszonyainkat.

Ők nem csak honvédek, nem csak tábornokok voltak, hanem igaz emberek. Emlékezetük legyen áldott, életük legyen példa és mérték a hazaszeretetben – zárta gondolatait Szemeti Ferenc, majd Pákozdi Ferenc alpolgármesterrel, s Menoniné Pillmann Terézzel, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnökével közösen helyezték el a kegyelet koszorúit. Őket követték a Kisfaludy Mihály Általános Iskola képviselői, s a diákok a kegyeleti hely valamennyi fájánál elhelyezték az örök emlékezés mécseseit.

A környei önkormányzat 2009-ben, az aradi vértanúk mártírhalálának 160. évfordulójára alakított ki az utókor számára örök kegyeleti helyet a református temetőben, ahol tizenhárom vérszilvafát ültettek el, mindegyikük réztáblával emlékeztet a mártírhalált halt tizenhárom honvédtisztre. A tizennegyedik szomorú cseresznyefa a Budapesten kivégzett gróf Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke, s a szabadságharcban elhunyt valamennyi hős emléke előtt tiszteleg.

Megosztás