Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

2016-ban „szembejött velem” egy kis elefánt. Beleszerettem, és azonnal meghorgoltam. Azóta mindent meghorgolok, ami megtetszik. Szerintem függő lettem. Mindig van egy következő projekt, amit meg kell csinálni – így vall az amigurumi imádatáról Csóra Jánosné, akinek az alkotásaiból gyereknap alkalmából nyílt kiállítás a Kisfaludy Mihály Általános Iskolában. A tárlat megálmodója, Maticsné Szabó-Kovács Ágnes egyben játékra is hívta a gyerekeket: a gyönyörködés mellett alaposan véssék a fejükbe a majdnem 80 amigurumi figurát, később pedig írják le, hogy milyen állatokat láttak.

Az amigurumi egy japán technika, a szó horgolt, illetve kötött játékot jelent. 2003-ban kezdte vonzani rajongóit, népszerűsége azóta is töretlen. Leginkább állatokat készítenek ezzel a technikával, de más bábuk, tárgyak megalkotásához is kedvelt módszer. Az eredeti japán figurák aránytalanul nagy fejjel és bájos arccal rendelkeznek, de az egyre szélesebb körű terjedésnek köszönhetően ez már nem számít alapkövetelménynek. Csóra Jánosnénak 2016 óta rengeteg fonala, mintája gyűlt össze, ez utóbbinak egy részét tervezőktől vásárolta, de mára olyan szintre fejlesztette a tudását, hogy fotóról, minta nélkül bármit meghorgol. Ezt az amigurumi technika elsajátítása tette lehetővé, amely – szerinte – egyszerű: körkörösen kell horgolni, szaporítani és fogyasztani… és kialakul a figura. A kiállításra a családtagoktól, barátnőktől, közelben élőktől gyűjtötte be az alkotásait, melyek száma jelentősen meghaladja a tárlaton bemutatott nyolcvanat, hiszen nagyon sok talált új otthonra távolabb, no meg az unokájánál, melyeket még pár napra sem volt szíve kölcsönkérni. A ma már nyugdíjas pedagógus az utolsó osztályát a kézimunka szakkör keretében megtanította amigurumizni, amit rendkívül élveztek a gyerekek, és számára az a legmeghatóbb, hogy az egyik anyuka a mai napig elküldi neki a kislánya munkáiról készített képeket.

Nyuszi, láma, szamár, kacsa, oroszlán, béka, delfin, rénszarvas, bárány, tehén, kiscsibe, csiga, liba, bagoly – csupán néhány példa a kiállításon bemutatott állatfigurák közül, ezekből kellett a tárlat megtekintése után minél több nevét papírra vetniük a diákoknak. A gyerekek lelkesedését növelte, hogy a legügyesebbekre cerbona szelet és toll mellett amigurumi is várt. Egy, a japán technikával készült figurát vehetett át végül a másodikos Szabó Emma, aki 23 állatot sorolt fel kisebb hibákkal, valamint az elsős Tóth-Fazekas Boglárka, aki igaz, hogy 18-at, viszont mindet helyesen. Az alsósoknál további nyertesnek bizonyult Iván Eszter, Lipót Csenge, Tanácsi Nóra, Nagy Ivett és Vona Viktória.

A felsős nevezők átlagosan 20-25 állatnevet soroltak fel. A legtöbb jót az ötödikes Bukta Viktória, aki ezzel a lámát nyerte el, valamint amigurumi kulcstartót két nyolcadikos, Pethő Hanna és Troll Viktória, míg cerbonát és tollat az ötödikes Tóth Anita, Giczi Laura, Fekete Dorina.

Megosztás