Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. november 1. óta gyűjti és feldolgozza az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Az első elemzés, mely a 2011. december 31-ig tartó időszakot fogja át, arról tanúskodik: ezen időszakban hazánkban 123 főnél idézett elő rosszullétet, illetve kellemetlen testi tüneteket az energiaital fogyasztás. Mindez aggodalomra adhat okot – figyelmeztet az országos tisztifőorvos.

A 18 év alatti fiatalok, gyermekek esetében, valamint azoknál, akik nem szoktak a koffein tartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet, ezért különösen aggasztó, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 %-a 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú gyermekek is voltak. A tünetekkel jelentkezők legnagyobb része (26 %) a 13-14 éves, 19 % a 15-16 éves, 18 % a 11-12 éves, 12 % pedig a 17-18 éves korosztályba tartozik. A rosszullétről beszámoló fogyasztók 3 %-a 8-10 éves gyermek, 22 %-a pedig 19 év fölötti felnőtt.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal önkéntesen kitöltendő kérdőívet tett közzé a www.antsz.hu honlapon, 10 – 18 év közötti fiatalok számára, amelyben arra keresik a választ, hogy mennyire ismertek az energiaitalok valós hatásai. A névtelenül kitölthető kérdőív itt érhető el:

http://www.antsz.hu/hir1/energiaital_kerdoiv_es_tajekoztato.html

Energiaital. Vegyem, vagy ne vegyem???

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Ezeket a hatásokat emelik ki a különböző reklámok is. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. Nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein túladagolás tüneteit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

Az energiaitalok túlzott fogyasztása – amelyet a reklámok is ösztönöznek – elterjedt a fiatalok körében, miközben egyre többféle, és egyre koncentráltabb termék kerül forgalomba. Egészségük védelme és megőrzése érdekében az alábbi felhívást tesszük közzé:

A 18 éves kor alatti gyerekeket oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat! A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy ők lehetőleg ne is fogyasszanak ilyen terméket!

Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett!

Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé koffeintartalmának.

Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt!

A túlzott koffeinbevitel a magzat, vagy a csecsemő szervezetébe juthat, egészségre káros hatású.

Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend kiegészítőkkel, kábító szerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat. Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavarhoz vezethet. Legyen nagyon körültekintő, ha Interneten keresztül rendel energiaitalt! A világhálón illegálisan forgalomban lévő energiaitalokhoz is hozzá lehet jutni. Ezek a termékek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, illetve a magas koffeintartalmon túlmenően egyéb, egészségre káros összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethetnek.

Ne feledje!

Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet.

Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését!

Dorogi, Esztergomi Kistérségi Népegészségügyi Intézet

Megosztás