Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ötödik alkalommal szervezett Advent-elő kézműves vásárt és családi programot november 17-én a környei Művelődési Ház. A rendezvény alapjait 2015-ben tették le, s akkor picit aggódtak is a szervezők, hogy vajon sikerül-e idézni az adventi vásárok hangulatát? Merthogy az Advent-elő hagyományosan Advent első vasárnapját megelőző vasárnap várja a vendégeket, idén pedig programütközés miatt még korábban telt meg kézművesekkel, őstermelőkkel a Művelődési Ház.

Bár odakinn az évszakot meghazudtolóan szikrázott a napsütés, végül ezúttal sem maradt el az adventi hangulat, amiben nagy szerepet játszott a Múzsák Társulat „Melyiket a 9 közül?” című, gyermek és felnőtt számára egyaránt maradandó élményt nyújtó, szívbemarkoló karácsonyi története is. Délután is szép számmal vonzotta a családokat a Vízipók a csodapók című rajzfilm, melyet az országos Rajzfilmünnep programhoz kapcsolódva tűzhetett műsorra a Művelődési Ház, nem is remélve, hogy nagyjából másfélszázan választják vasárnap délutáni programként az egykor igen kedvelt mesefilmet.

Napközben a környei és környékbeli kézművesek, őstermelők összesen 26 asztalánál egész nap válogathattak az érdeklődők a textiltermékek, párnák, táskák, díszek, hennával festett gyertyák, különböző technikákkal készült angyalkák, karácsonyi asztali díszek, koszorúk, csuhé termékek, méz, lekvár és chili különlegességek, illóolajok, wellness szappanok, ásványból, műgyantából, gyöngyből készített és sujtásos ékszerek,  betondísztárgyak között, s az is megtalálta a kedvére, pontosabban fogára valót, aki éppen füstölt sonkára, kolbászra, vagy lilahagymás, diós, mákos tehénsajtra, esetleg parenyicára vágyott.

A Vöröskereszt süteményes asztalánál is folyamatosan sürögtek-forogtak, s kora délutánra már szinte csak mutatóban maradt pár finom falat, pedig az aktivisták évről-évre jóval több süteménnyel készülnek. A süteményvásár híre viszont mára olyannyira messzire szállt, hogy egy kecskédi hölgy célirányosan „kapunyitásra” süteményes dobozokkal érkezett, hogy biztosítsa az aznapi családi összejövetelükhöz a finomságokat. A Vöröskereszt környei szervezete ezúton köszöni a segítőknek a sütemények elkészítését, és a finomságok elfogyasztóinak az adományforintokat!

A Nő Klub tagjai sem tétlenkedéssel töltötték november 17-ét. A klubtagok egy része az előtérben kínálta a portékákat, a többiek pedig az olvasóteremben berendezett díjtalan kézműves sarokba érkező gyerkőcökkel vágtak, ragasztottak, festettek, csillámoztak, készítették a karácsonyi díszeket, apró ajándékokat. A hölgyek a nap végén jóleső elégedettséggel szusszantak fel, hiszen – ahogy vezetőjük, Németh Lajosné, Marika fogalmazott – volt, hogy azt sem tudták, hol áll a fejük, egyszerre annyi gyerkőc rohamozta meg a kézműves sarkot.

Megosztás