Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A környei Művelődési Házban tartotta május 5-én Szent Flórián napi ünnepségét a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából rendezett eseményen a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók elismerése mellett a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szent Flórián szobrának szentelésére és áldására is sor került.

Az esemény nyitányaként, a Himnuszt követően Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója mondott köszöntőbeszédet. Az ezredes beszédében rámutatott korunk változó kihívásaira melyek a tűzoltók munkáját is megnehezítik napról-napra, azonnali alkalmazkodást, megfelelő válaszlépéseket kívánva. Kiemelte, hogy a tűzoltókhoz hasonló csendes hősök munkájáért nem csak Szent Flórián napján, de az év 365 napjában hálásak lehetnek az emberek, hisz áldozatukat a közjó érdekében, életük kockáztatásával hozzák.

A Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos diákjainak műsora után Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket, ünnepi beszédében hálát adva, hogy vannak ilyen polgártársak, kik hivatásukkal az emberek biztonságát megteremtik, majd Szent Flórián legendájáról szólt és sok sikert kívánt a tűzoltóhivatás gyakorlóinak. Beszéde után a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusának előadása igazán felemelő dallamokkal, majd a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke, Popovics Milán szólt a falu tűzvédelmének történetéről, a település önkéntes tűzoltóságának megalakulásáról. Mint elhangzott, a falu több mint kétezer éves t9örténelmében több alkalommal pusztított tűzvész. Írásos adatok szerint 1841-ben és 1857-ben pusztított tűz a faluban, ez utóbbi káresemény során a katolikus templom is a lángok martalékáévá vált. A nagy károkat, pusztulásokat okozó I. világháborút követően, 1924-ben alapították meg a falu első tűzoltó egyesületét. Egy 1950-ben készült kimutatás alapján az egyesület 2 kocsi fecskendővel és 128 tömlővel rendelkezett. 1964-től a környei ÁFÉSZ, a mezőgazdasági TSZ és a községi tanács közösen működtette a tűzoltóságot, és épített új szertárat. 1992-ben az önkéntes mozgalom tagjai meghozták a szomorú döntést: feloszlatták az egyesületet, az évek során felhalmozott eszközöket, felszereléseket átadták megőrzésre az önkormányzatnak. Jogutódként 2011-ben indult újra a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely 2015 óta foglalkozik szaktevékenységként tűzoltással. A településnek, az egyesületnek adományozott Szent Flórián szobrot Visnyei László plébános szentelte és Nagy Péter tiszteletes áldotta meg, majd az ünnepség folytatásaként Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, megyei igazgató, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Dr. Fodor János, a megyei védelmi bizottság általános elnök-helyettese, valamint az ünnepségen résztvevő települési polgármesterek adtak át elismeréseket és jutalmakat a megye tűzoltóinak.

Beke László, Környe polgármestere oklevelet nyújtott át és tárgyjutalomban részesítette Pongráczné Bella Edina címzetes tűzoltó őrnagyot, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság műszaki biztonsági tisztjét a tűzoltófeladatok megbízható, pontos, fegyelmezett, szakszerű, példaértékű ellátásának elismeréseként. A polgármestertől oklevelet és tárgyjutalmat vett át a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületben és a káresetek felszámolása során végzett önzetlen, tudása legjavát adó, rátermett feladatellátása elismeréseként Hartman Alex József és Rózsa Máté önkéntes tűzoltók.

Megosztás