Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Második alkalommal érkeztek Környére szakemberek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, az E-ON Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának együttműködésében nyilvános gólyagyűrűzésre június 18-án, a tavalyihoz hasonlóan ismét három fiókát rejtett a fészek.

Idősebbek emlékezete szerint valamikor a hatvanas-hetvenes években költött gólyapár Környén, ezért is volt nagy az öröm 2020 áprilisában, amikor a Posta mellett egy használaton kívüli légvédelmi sziréna tetején igyekezett megteremteni családi fészkét egy pár. Akkor az egyébként kis teherbírású műanyag fedélen sajnos sikertelenül jártak, ezért a környei önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal karöltve azonnal fészekmentő, fészeképítő akcióba kezdett, amely végül sikerrel járt. A pár 2021-ben is visszatért, amikor három fiókával gyarapodtak, és a gyűrűzés során a Lara, Misi, Félix nevet kapták.

A június 18-ai környei Gólya ROAD SHOW kora délutáni kezdetén a gyerekek, felnőttek mellett a fészekből egy ideig a gólyapár is érdeklődve figyelte az előkészületeket, a szakemberek szerint meglepő módon az „Apa” is, ebben a napszakban ugyanis jellemzően csak a tojó tartózkodik „otthon”.

A fészek megközelítésére azonban mindketten elrepültek, emiatt aggódtak is a nézelődők, de a kérdésükre kiderült, hogy alaptalanul: a madarak látása, hallása kiváló, a szaglásuk azonban meglehetősen rossz, így nem kell attól tartani, hogy a gyerkőcök simogatása után ne fogadnák őket vissza, ne etetnék.

Az is kiderült, hogy a környei fiókák nagyjából 4 hetesek voltak a gyűrűzés időpontjában, a legidősebbek a roadshow addigi 13 állomásán gyűrűzött gólyák közül. Az első repülésük július végén, augusztus elején várható a többi fiókáéhoz hasonlóan.

Kiki, Pitypang, Virágszirom – ezeket a neveket adták a gyerekek a három fiókának, s mivel négy apróság szeretett volna névadó lenni, a negyedik a tojót nevezte el Gólyinak.

Megosztás