Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Levélben fordult Tállai Andráshoz, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárához a „Polgármesterek a Falukért” Egyesület a tervezett önkormányzati reform kapcsán. A Komárom-Esztergom megye 28, független településvezetőjét tömörítő szervezet elnöke az észrevételeiket és véleményüket tartalmazó dokumentumot péntek délelőtt, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén adta át személyesen az államtitkár részére, majd délután, az egyesület ülésén további döntéshozókkal is megismertette annak tartalmát.

„A „Polgármesterek a Falukért” Egyesület 2001 óta tömöríti Komárom-Esztergom megye független kistelepülési polgármestereit, mely szervezetben jelenleg a megye 76 településéből 28 képviselteti magát polgármesterén keresztül. Így – az egyesület keretében – 50 ezer polgár érdekeit képviseljük, s az általunk kialakított álláspont a néhányszáz lakosú települések, valamint a több ezer fős nagyközségek véleményét is tükrözi, tartalmazza.“ A többi között ez áll abban a levélben, melyet Maszlavér István, a „Polgármesterek a Falukért” Egyesület elnöke és Beke László alelnök, Környe polgármestere nyújtott át péntek délelőtt Tállai Andrásnak, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárának a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén.

A levélből kivonat is készült, melyet az egyesület délutáni, Szomódon tartott ülésén dr. Völner Pálnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának, Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízottnak, Michl József országgyűlési képviselőnek, s Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének is átadtak, s mint Maszlavér István elmondta, a megye valamennyi országgyűlési képviselője számára eljuttatják.

A dokumentum az önkormányzati reformmal kapcsolatos álláspontjuk, véleményük kifejtése előtt leszögezi: az önkormányzatok eladósodottságára vonatkozó „inget nem kívánják magukra venni”, hiszen az egyesület alkotta polgármesterek által képviselt 28 település költségvetési főösszege összesítve közel 8 milliárd forint, s hitelállományuk nem éri el a büdzsé 5 százalékát. A 28 településből mindössze öt vett fel hitelt kereskedelmi bankoktól az elmúlt években, mely összeget kivétel nélkül fejlesztésre fordították, nem pedig működésük finanszírozására. Ezért úgy vélik, hogy a kistelepülések önkormányzatai jó gazda módjára, felelősen gazdálkodva irányítják községüket, mely megállapítás nem feltétlen helytálló az ország valamennyi városvezetésére.

Az egyesület tagsága, s az általuk képviselt 50 ezer polgár nevében az elnök üdvözölte az intézményrendszerek központi felügyeletének tervét, elfogadta az iskolák igazgatói kinevezéseihez kapcsolódó egyetértési jogát a megyei kormánymegbízott részéről, ugyanakkor határozott egyet nem értését fejezte ki annak kapcsán, hogy a kormányzati elképzelés elvenné a kistelepülések lelkét jelentő iskolák fenntartását az önkormányzatoktól.

Maszlavér István azt is kijelentette: tisztában vannak azzal, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása során kompromisszumokat kell kötni, ugyanakkor bíznak benne, hogy ezen kompromisszumokban a kistelepülések esélyegyenlősége is érvényesül, hiszen Magyarországnak ugyanúgy része a majdnem 1 850 darab, ötszáz fős lélekszámú körüli település, mint a kétmilliós Budapest.

A „Polgármesterek a Falukért” Egyesület az önkormányzati reform keretében kidolgozandó törvény megalkotása, s annak végrehajtása során – főbb elemenként – azt szeretné elérni, hogy:

• az élet minden területén maradjon meg a települések önrendelkezési joga a feladatok ellátásához szükséges hatáskörrel és pénzügyi fedezettel,

• az iskola, óvoda, művelődési ház, egészségügyi alapellátás működtetéséről dönthessen a helyi önkormányzat, s ha a saját működtetés mellett határoz, akkor a finanszírozás egyezzen meg az állami finanszírozású intézményekével,

• csak azok az államigazgatási feladatok kerüljenek a járásokhoz, amelyek megoldása, kezelése nem jelent mindennapi problémát a helyben élők számára,

• a településeket érintő fejlesztések eldöntése, az ezekhez szükséges források maradjanak az önkormányzatoknál,

• az 500 fő feletti településeken komoly közösségmegtartó erejük miatt továbbra is működhessenek a polgármesteri hivatalok.

A 28 tagot számláló „Polgármesterek a Falukért” Egyesület dokumentuma zárásként azt is kiemeli: „Hisszük, hogy Magyarország akkor lesz erős, ha települései sikeresek, s ha a sikeres, az állampolgárokért, a közösségi gyarapodásért tenni akaró és tudó önkormányzatoknak nem szegik szárnyát!”

Megosztás