Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Pontban öt órakor szólalt meg a harang a környebányai hősi emlékmű mellett szeptember 2-án, jelezve, hogy a településen is méltó módon emlékeznek meg a széncsaták hőseiről. A helybéliek mellett az ünnepségen megjelentek a móri, várgesztesi és vértessomlói nyugdíjas bányászszervezetek képviselői is, akiket Svétecz László önkormányzati képviselő köszöntött.

Az elmúlt esztendőben ünnepeltük a századik évfordulóját településünknek, mely időszak egybeesik a környebányai bányászat történetével is, hiszen 1911 februárjában találtak jó minőségű barnakőszenet Környe határában, s alapították meg a Környei-Bányát. Ez a 101 év kötelez minket arra, hogy minden évben megemlékezzünk a bányászatról – hangsúlyozta a képviselő, aki így folytatta: sajnos az utóbbi időben a magyarországi bányászat megszűnőben van, de mi itt úgy gondoljuk, hogy a szakma becsületét mindenképpen meg kell védenünk, s a hagyományokat, a szakma szeretetét tovább kell adnunk a következő generációknak.

Torma Lajos a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetségének elnökségi tagja, a megemlékezés szónoka beszédében kiemelte: az a szakmakultúra nemcsak az országot, a világot is előrébb vitte. Környezetünk szinte valamennyi tevékenysége, kezdve az építkezéssel, folytatva a gázfűtéssel, a széntüzeléssel, a villamos energiával, kapcsolatban van a bányászattal. Ezen a napon fejet hajtunk azok előtt is, akik már nem lehetnek közöttünk. Tesszük ezt azért, mert tőlük kaptuk azokat az erőket, energiákat, melyek átsegítettek bennünket a legnehezebb perceken, órákon, napokon.

Az ünnepséget a helyi fiatalok és aktivisták dalai versei tették emlékezetesebbé, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat, virágaikat az emlékmű talapzatánál. Végül mindenki emléklapot kapott az egykori környebányai Szent Borbála harang fotójával, melynek eredetijét jelenleg Pilisszentivánon őrzik, s amit a közeljövőben kívánnak felkeresni a településrész nyugdíjas bányász szakszervezetének tagjai.

Megosztás