Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a kormány március 13-án döntött az iskolák bezárásáról, a környei önkormányzat pedig 15-én a Vackor Óvoda és Bölcsőde, a Művelődési Ház, a Községi Könyvtár, a Közösségi és Tájház, a Sportegyesület és az Erdei Iskola visszavonásig érvényes bezárásáról. A Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyfélfogadás szünetel, telefonos és elektronikus ügyintézés áll rendelkezésre.

Kedves Környeiek!

A Kormány intézkedéseivel összhangban hoztunk döntést a környei intézmények ideiglenes bezárásáról 2020. március 16-ai hatállyal. A döntéssel kapcsolatban kérjük megértésüket és türelmüket, hiszen jelenleg a megelőzésnél és a biztonságnál semmi sem fontosabb.

Orbán Viktor miniszterelnök március 13-án este jelentette be, hogy 16-ától ideiglenesen bezárják a magyarországi iskolákat, új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek be az intézmény épületébe. Kérem a Tisztelt Szülőket, értessék meg gyermekeikkel, hogy ez az időszak nem a „jól megérdemelt” pihenésé, az óvintézkedést mindannyiunk biztonsága tette szükségessé. Kérjük a szülőket, a gyerekek ezen időszakot lehetőleg ne egymással „bandázva” töltsék, amennyiben lehetőség van rá, legfeljebb 3-4 gyermek közös felügyeletéről gondoskodjanak. Kérem továbbá, hogy a gyerekeket lehetőség szerint ne bízzák a nagyszülőkre, hiszen ők a koronavírus járvány legveszélyeztetettebb korosztálya. A szülők próbálják meg összefogással, egymással együttműködve és egymást felváltva megoldani ezt a rendkívüli helyzetet.

Környén határozatlan ideig szünetel valamennyi közösségi, kulturális és sportesemény az érintett intézményekben, beleértve a rendszeres kiscsoportos foglalkozásokat is, valamint szintén szünetel a külterületekről a betegek háziorvosi rendelőkbe kisbusszal, szervezetten történő beszállítása.

A háziorvosok és a gyermekorvos rendelési ideje változatlan. Dr. Árendás József kéri, hogy a Szent Rókus Rendelő esetében további tájékoztatásig tekintsenek el a korábban megszokott gyakorlattól, azaz, a felírandó gyógyszerigényeiket ne vigyék el személyesen és helyezzék el papírra írva a kijelölt dobozba, hanem telefonon hívják a rendelőt.

Dr. Szegeczky Zsófia gyermekorvos kérése, hogy mielőtt felkeresnék a rendelőt, előtte telefonon egyeztessenek időpontot. A rendelő telefonszáma: 34/473-095, 06 20 9674054.

Fontos változás, hogy március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse e-receptre felírt gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

A Polgármesteri Hivatalban szintén határozatlan ideig szünetel a személyes ügyfélfogadás. Felhívjuk a lakosság szíves figyelmét, hogy hivatalos ügyeiket elsősorban telefonon, elektronikus, esetleg postai úton intézzék. A hivatal telefonos elérhetősége (34)573-100); e-mail: info@kornye.hu.

A Vackor Óvoda és Bölcsőde a 473-089-es, a Művelődési Ház a 34/473-091, 06 30/646-2147-es telefonszámon érhető el, mindkét intézményben ügyeletet tartanak.

Kedves Környeiek!

Valamennyiünkben él az aggodalom a vírus terjedése és következményei kapcsán. Jelenleg még nem ismert, milyen súlyos helyzet várható, ezért rendkívül fontos, hogy egyénileg is mindent megtegyünk a járvány terjedésének megelőzésében vagy megfékezésében, s ehhez az egyéni áldozatvállalás is elengedhetetlen. Ez az időszak sajnos lemondásokkal jár. A lemondások mindenkit érintenek: az államot, önkormányzatokat, intézményeket, gazdasági társaságokat, a kulturális szférát, a sportéletet, kereskedelmet, a szolgáltatóipart, s még hosszasan sorolhatnám. Ezért rendkívül fontos, hogy az emberek is felismerjék: jelenleg nem a mindennapokban megszokott komfortérzetünk megőrzése a cél. Így például javasoljuk mellőzni a tömegközlekedést, a munkába járást célszerű önállóan, egyéb közlekedési eszközökkel megoldani. Mindannyiunknak el kell fogadni a lemondásokat, meg kell hoznunk a szükséges áldozatokat, hiszen a helyzet kezelése csak akkor lehet hatékony, ha valamennyien egyként tesszük meg azt!

Kérem, a hozott intézkedéseket fogadják és kezeljék megértéssel, hiszen ebben a helyzetben még kiemeltebben fontos az összefogás, összetartás!

Kérem továbbá, hogy településünk lakossága érdekében is mindenki figyelje a hivatalos kormányzati (http://koronavirus.gov.hu) és a helyi tájékoztatásokat, a helyzet kezelésével kapcsolatos intézkedéseket, és tegyen eleget az abban foglalt esetleges korlátozásoknak is.
Kérem szíves, felelősségteljes együttműködésüket!

Beke László polgármester

Az alábbiakban Dr. Szabó János háziorvos tanácsait olvashatják:

Ahhoz, hogy a koronavírus-járvány veszélyeit a minimálisra csökkentsük a következő hetekben, nagyon fegyelmezetten be kell tartani több szabályt, mely első pillanatra túlzónak tűnhet, de nem az.

Folyamatosan kövessük nyomon és tartsuk be az Operatív Törzs utasításait!

Munkába, csak akkor menjünk, ha teljesen egészségesek vagyunk. A legenyhébb légúti fertőzéses tünet (torokfájás, nátha, köhögés), egyéb akut betegség (hasmenés, hányinger) hőemelkedés, láz esetén maradjunk otthon és TELEFONON kérjünk segítséget a háziorvostól. Ne menjünk a rendelőbe, csak abban az esetben, ha ezt a háziorvos kéri. A megnövekvő telefonhívások miatt legyünk türelmesek a rendelő hívásakor.

Láz (38 C fölött), hirtelen kezdődő erős köhögés, légzési nehezítettség esetén azonnal hívjuk telefonon a háziorvosi rendelést, vagy az orvosi ügyeletet. Semmiképp ne menjünk személyesen oda, csak telefonon konzultáljunk az orvossal, aki egy részletes kikérdezést követően dönt a teendőkről.

A járvány idején semmilyen adminisztratív feladatot (jogosítvány, igazolások, közgyógy-igazolvány-hosszabbítás) nem intéznek a rendelő dolgozói, ilyen ügyben se menjen senki sem a rendelőbe. A lejáró gépjárművezetői jogosítványok, gyógyszer javaslatok automatikusan érvényben maradnak a járványügyi vészhelyzet alatt, emiatt hátrányt senki sem szenved.

A rendszeresen használt gyógyszerek felírását is telefonon lehet intézni, a rendelők dolgozói mindenkinek segítségére lesznek, hogy megkapja azokat. Vegyék igénybe az e-recept adta lehetőségeket: szokásos receptjei kiváltásához nem kell receptért bemennie a rendelőbe: az ön telefonos igénylése után azt az orvos internetes kapcsolattal a gyógyszertár felé láthatóvá teszi, ön pedig a személyi igazolványával kiválthatja a saját és hozzátartozója gyógyszereit a patikából.

Hangsúlyozottan ajánljuk a kisebb, nem sürgős kórházi beavatkozások lehetőség szerinti elhalasztását. A kórházakat kizárólag feltétlenül fontos esetekben keressék fel. Kerüljék az egészségügyi intézményeket, ne kérjenek kivizsgálásokat, kizárólag orvosuk általi beutalások esetén keressék fel a kórházi osztályokat, szakrendelőket.

Mossunk gyakran kezet meleg szappanos vízzel, szellőztessünk gyakran, fertőtlenítsük az ajtók kilincseit. Hazaérkezést követően azonnal mossunk mindig kezet. Mossuk a kezeinket szappannal legalább 1 percig, majd meleg vízzel alaposan öblítsük le. Kézmosást követően tanácsos az arcunkat is megmosni. Nyilvános helyeken történő kézmosást követően csak papírtörölközőt használjunk, melyet kézmosás után ne dobjunk el, azzal fogjuk meg a mosdó ajtajának kilincsét.

Tartózkodjunk otthon, amikor csak tudunk. Idős emberek egyáltalán ne hagyják el otthonukat, a munkaképes korúak csak a munkába menjenek, majd a halaszthatatlan ügyintézéseket követően ők is tartózkodjanak otthon gyermekeikkel együtt.

Ne menjünk moziba, színházba, hangversenyre, sporteseményre, piacra ne üljünk be vendéglőbe, kávézóba, kocsmába, még a kocsmaudvaron se ácsorogjunk, akkor sem, ha csak néhányan vagyunk, mert minden csoportosulás növeli a vírusterjedés veszélyét. Legyünk viszont sokat a szabad levegőn, kiránduljunk, kertészkedjünk, túrázzunk.

Halasszuk el a családi rendezvényeket (születésnap, névnap, lakodalom, házassági évforduló, keresztelő…), ne menjünk senkihez sem beteglátogatóba, ne látogassuk meg az újszülötteket és a fiatalok se szervezzenek és tartsanak most semmilyen baráti összejövetelt, bulit.

Ha haláleset történik a családban, csak a legközvetlenebb családtagok vegyenek részt az elhunyt temetésén, a távolabbi rokonok, barátok, ismerősök otthonukban emlékezzenek az elhunytra. Amennyiben részt veszünk a temetésen, úgy tartsunk több, mint 1 méter távolságot a többi gyászolótól.

Valamennyi egyház hiszi és hirdeti, hogy a Jóisten mindenhol jelen van életünkben. Ennek tudatában, ezekben a hetekben imáinkat, fohászainkat otthonunkban mondjuk el és kérjük segítségét a járvány leküzdésére. A misék, istentiszteletek, egyházi liturgiák eseményeit csak a televízión és rádión keresztül kövessük most. Az időskorú hívők esetén kiemelten fontos, hogy ne hagyják el otthonukat.

Minden olyan helyen, ahol idegenekkel együtt kell hosszabb-rövidebb ideig tartózkodnunk, tartsunk 1 méternél nagyobb távolságot a másik embertől. Különösen figyeljünk erre a boltok pénztárainál történő sorban állásoknál, várakozásoknál boltokban, gyógyszertárban, orvosi rendelőben, vagy a rendelő előtt történő várakozásnál, autóbusz megállóban és a munkahelyeinken is.

A szükséges bevásárlásokat előre tervezett bevásárló listával, célirányosan végezzük, a lehető legkevesebb időt töltve a boltokban.

Mindenféle gazdasági kár, pénzügyi veszteség a járvány lezajlását követően pótolható. A járvány során áldozattá váló családtagjainkat, szeretteinket soha, senki sem tudja pótolni majd.

Közösen, a szabályok folyamatos betartásával, egymásra figyelve tudunk azért a legtöbbet tenni, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket a járványtól. Vigyázzunk egymásra!

 

Megosztás