Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött a környei önkormányzat ünnepi megemlékezése kedd este. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett program a művelődési házban folytatódott, majd a Kegyeleti Parkban koszorúzással zárult.

Bedy Sándor plébános, s Szemeti Ferenc református tiszteletes tartott ökumenikus istentiszteletet kedd este a környei önkormányzat 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségének első helyszínén, a római katolikus templomban.

Holnap ki kell vívnunk a sajtó szabadságát! – Petőfi Sándor feleségével, Szendrey Júliával 1848. március 14-én este folytatott beszélgetését idézte fel Szemeti Ferenc. Alig van a magyar, sőt, az egyetemes történelemben még egy forradalmi szándék, ami ilyen hamar valóra vált. Másnap még nem harangozták el a delet, amikor cenzúra nélkül kinyomtatták a 12 pontot, a Nemzeti Dalt, s ezrével osztották szét a szabad magyar sajtó első példányát – fogalmazott a református tiszteletes, kiemelve, hogy az 1848-as kívánságok, feladatok ma is épp olyan értékesek és sürgetőek, mint 163 évvel ezelőtt, ma is „itt az idő”, hogy akarjuk, cselekedjük a jót.

A környei megemlékezés a művelődési házban folytatódott, ahol Beke László polgármester idézte fel az eseményeket, amelyek az egyik legszentebb és legfontosabb nemzeti szabadságharcunk körülményeit alakította.

Ők tetteikkel is bizonyították, hogy bár egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen. A nemzet összetartásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk, s annak kell lennie napjainkban is. Ennek megvalósulásával válnak érvényessé Petőfi szavai: bárkié is a dicsőség, a hazáé a haszon – fogalmazott Beke László, hangsúlyozva, hogy a kokárda viselésekor nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel.

Ha mindannyian, akik itt élünk, itt ünnepelünk, egyformán és egységesen szeretjük ezt az országot, ezt a térséget, ezt a községet, akkor elhisszük, hogy közös a haza, a nemzet, melyhez valamennyien tartozunk. És ebből kell, hogy fakadjon hazaszeretetünk, Környe szeretete, egymás szeretete – hangzott el az ünnepi beszédben.

A polgármester gondolatait az általános iskolások ünnepi műsora követte, majd az emlékező közösség a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét. Az önkormányzat nevében Beke László polgármester, s Orlovits Tímea jegyző, a szlovákiai testvértelepülés, Tardoskedd képviseletében Bíróczi Péter alpolgármester, Veres Judit hivatalvezető, Bencze István községi főellenőr, Sipos Csilla, a művelődési ház igazgatója helyezte el a kegyelet virágait, majd a német kisebbségi önkormányzat, pártok, civil szervezetek, s az általános iskola diákönkormányzatának képviselői hajtottak fejet.

Megosztás