Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Március utolsó hetében fogtak össze ismét nagyon sokan a bajba jutottak megsegítéséért a környei önkormányzat, a református és katolikus egyházközség felhívására. A szervezők ezúttal azon határon túli gyülekezeti tagok számára kértek adományokat, akik korukból adódóan a háborús konfliktus ellenére sem tudják, vagy nem szeretnék elhagyni otthonaikat. A környei Művelődési Házban összegyűlt felajánlásokat április 1-jén szállította a Beregardói Református Gyülekezethez Nagy Péter lelkipásztor, aki a Szabadbattyáni lelkipásztorral összefogva már hetedik alkalommal kezdeményezett gyűjtést és utazott a határon túlra.

Környén egyetlen hét alatt 216 darab vagdalt hús, májkrém, halkonzerv, 152 db készétel konzerv, 83 kg. tészta, rizs, tarhonya, 57 kb. liszt, 38 db kukorica-, bab-, borsókonzerv, 34 csomag/doboz kakaó, kávé, tea, 28 kg. cukor, só, 23 liter olaj, ecet, és 117 tasak instant leves, zabkása gyűlt össze, de érkeztek fűszerek, sütési alapanyagok, befőttek, lekvárok, tisztálkodási és fertőtlenítőszerek is.

Nagy Péter úgy érzi, minden bizonnyal nem ez volt az utolsó kiutazása, sajnos szükség lesz még gyűjtésre.

A környei lelkipásztor így osztotta meg az április 1-jei segélyszállítmánnyal kapcsolatban a még frissen benne élő gondolatokat:

„Kezdem először is azzal, hogy a határátlépésnél az ukrán határőr, amikor megtudta, hogy humanitárius segélyt viszünk, azt kérdezte, hogy vizet (ásványvizet) viszünk-e? Mondtuk, hogy viszünk, erre azt kérdezte, hogy egy üveggel nem hagynánk-e ott nekik, mert szomjasak. Természetesen ott hagytunk nekik egy zsugor vizet, aminek nagyon örültek és egyéb vizsgálódás nélkül közölték, hogy mehetünk tovább.

Ezt követően elmentünk pénzt váltani, tankolni és bementünk egy boltba is, viszonylag nagynak számító szupermarketbe. Amit ott tapasztaltunk ugyancsak siralmas, a polcok többsége üres, és a bolt közepén raklapokon összegyűjtve a „maradék” konzerv, hogy ebből lehet választani és nincs semmi más. (Erről egy fényképet is sikerült készíteni.) Arról nem beszélve, hogy az árak a duplájára vagy háromszorosára emelkedtek, például egy üveg ásványvíz, ami eddig (átszámítva) 90 Ft-ba került, az most 300 Ft, és ürülnek a készletek.

Aztán megérkeztünk a Beregardói Református Gyülekezethez, ahol a lelkész és a gondnok fogadott bennünket, elmondták, hogy hogy halad az adományok kiosztása. Kék nylon tasakokba készítenek egységcsomagokat, amiket eljuttatnak az otthon maradtaknak. Bár már nem sokan maradtak… Ezt tapasztaltuk mi is: bezárt üzletek, vendéglátóhelyek, üres utcák és elhagyott házak.

Zömében idősek, asszonyok és gyerekek maradtak. Férfiak nincsenek, elvitték őket katonának, vagy bujkálnak, de a rendőrség keresi a hadra fogható férfiakat: megállítják az autókat, házkutatásokat tartanak, és akit megtalálnak, azonnal el is viszik. A legfrissebb hír szerint, aki elmenekült és kapott behívót, de nem vette át, ha egyszer majd szeretne hazatérni, azt a hadbíróság azonnal 25 év fegyházra ítéli.

Hazafelére még három helyen megálltunk és újra telepakoltuk a buszt, segítve olyan embereknek, akik már átjöttek a határon egy-egy bőrönddel, de minden egyéb dolgukat otthon kellett hagyniuk.

Elszomorító volt az ottani rádióban hallani, hogy mit kell tenni ha, megszólalnak a légvédelmi szirénák és látni a kilátástalanságot, félelmet az emberek arcán.

Az út után úgy érzem, hogy lesz még adománygyűjtés, mert szükséges lesz kijuttatni. Eddig nagyjából 5 tonna érkezett a kinti gyülekezethez és már csak a lefényképezett pár kék csomag maradt, illetve a most kivitt élelmiszer.

Személy szerint köszönöm mindenkinek a segítségét, aki részt vett az adománygyűjtésben és bármilyen módon támogatta a határon túl élőket!

Isten óvjon és őrizzen továbbra is bennünket és Lelke által indítson minket jó cselekedetekre!”

Atyafiságos köszöntéssel: Nagy Péter lelkipásztor

Megosztás