Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szerdán és csütörtökön markáns ciklon éri el Magyarországot, amely hasonló időjárási körülményekkel érkezik, mint pontosan négy évvel ezelőtt a Zsófia ciklon.

A vasárnap lehullott és az erre a hétre várható csapadék együttesen meghaladhatja a májusi havi átlag mennyiséget, emellett a szél erősen viharossá is válhat.

Amikor hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik vízzel telített vagy kiszáradt talajra, akkor hirtelen áradásról beszélünk. Ilyenkor a csapadék rendkívül nagy mennyiségben az alacsonyabban fekvő területek felé áramlik. A hirtelen áradás okozta veszélyeket sokan hajlamosak lebecsülni. Egy 60 centiméteres víz akár nagyobb autókat, teherautókat is képes elsodorni.

A katasztrófavédelem kéri az állampolgárokat, hogy kövessék nyomon a meteorológiai híradásokat, rendelkezzenek több napra elegendő, hűtést nem igénylő élelmiszerrel, konzervvel. Ismerjék meg lakóhelyük vízrajzi és meteorológiai adottságait. Ha abban a térségben, ahol élnek, lehetséges a hirtelen áradás, jegyezzék fel a lehetséges menekülési útvonalakat.

Ha már megtörtént a baj és egy hirtelen áradás közepén találja magát valaki, gépjárműben ülve SOHA ne akarjon átkelni a vízen, keressen másik, a víz által nem elöntött utat. Gyalogosan kerülje el a patakokat, árkokat, vízfolyásokat, hiszen ezek vízszintje is ismeretlen magasságúra emelkedhet. Semmiképpen se keljen át elárasztott területen, a víz mélysége csalóka lehet. A hirtelen áradás alámoshatja az utakat és egy gödörbe esve csapdába kerülhet.

Baj esetén hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Stolczenberger Klára tű. hdgy. – szóvivő

Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Megosztás