Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Második alkalommal várta mézeskalács- és fenyődíszítésre, valamint a „Süssünk, süssünk… mézeskalácsot” felhívás eredményhirdetésére az érdeklődőket szombaton a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, a Vöröskereszt Környei Alapszervezete, a Művelődési Ház és a Községi Könyvtár.

A szervezők idén is alaposan felszerelkeztek előre megsütött mézeskalács figurákból, így az érkezők a bőség zavarával küzdve válogathattak a különböző méretű rénszarvasok, télapók, fenyőfák, csillagok, angyalkák között, s díszíthették fel őket tetszésük szerint cukormázzal és apró cukorgyöngyökkel, színesített kókuszreszelékkel. A gyerkőcöket az sem zavarta, ha a törékeny alapanyag néhol megsérült, többen jóízűen majszolták az agancsát veszített rénszarvast, csorba csillagot, fenyőfát.

Azok, akik nem túl járatosak a mézeskalács díszítésben, idén is leshettek a „Süssünk, süssünk… mézeskalácsot” felhívásra elkészített kompozíciókról, melyek között voltak házikók, rénszarvas szánok, adventi koszorúk, angyalkák, karácsonyfák, sőt, még a Művelődési Házat is megformázta az egyik alkotó. Idén tizenhárman neveztek, és a szám egyáltalán nem bizonyult szerencsétlennek. Az alkotásokra a facebookon és személyesen lehetett voksolni, az interneten közzétett fotók összesen 1 404 lájkot gyűjtöttek be, majdnem nyolcszázzal többet, mint tavaly. A Művelődési Házban elhelyezett szavazóláda 141 cédulát rejtett. Szappanos Jánosné tavaly vetetette fel a jótékonysági árverés gondolatát, és a szervezők a készítők felajánlásainak köszönhetően idén meg is valósíthatták: a meseszép alkotásokra szintén az online világban lehetett licitálni, s valamennyi el is kelt. A 13 mézeskalács kompozíció összességében 35.800 forintért lelt új gazdára, az összeg a Vöröskereszt környei szervezetének kasszáját gyarapítja. Úgy tudjuk, hogy több alkotás kétszeresen is jótékony célt szolgált, miután a licitálók továbbajándékozták gyermekintézmények számára.

Az összesített közönségszavazatok alapján a harmadik helyen Kubinger P. Judit és Kubinger Borka összeállítása, egy falusi életkép végzett legelésző bárányokkal, juhásszal, terelő kutyával, mozdonnyal. A második legtöbb voksot Szappanos Jánosné alkotása gyűjtötte be, ő gyönyörűen csipkézett mézeskalács házikót készített. Az első helyezettnek járó ajándékot Kolozsvári Józsefné vehette át Tirhold Kármentől, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnökétől. Mint a díjazott elmondta, három napig tartott, míg elkészült a tekintélyes méretű havas ház, a kompozícióban egy hullócsillag, valamint adventi koszorú is helyet kapott. A díjazottak valamennyien a Simon Méhészet ajándékcsomagját vehették át.

Az eredményhirdetést követte a falu karácsonyfájának ünnepi díszbe öltöztetése, amely a viharos, jeges szélben nem kis feladatnak bizonyult, de végül valamennyi tekintélyes méretű dísz a helyére került. Köszönet Magosi Tibornak, a Művelődési Ház előtt álló ezüstfenyő ugyanis az ő udvarán nevelkedett, s köszönet továbbá Heim Mihálynak, Dubász Györgynének, Geiszt Imrénének, Drexler Istvánnak és Reichnach Györgynek a fenyőfelajánlásokért a falu és intézményei számára.

Köszönet a közmunkásoknak, akik évek óta Varga Sándor vezetésével gondoskodnak a fenyők kivágásáról, elszállításáról és elhelyezéséről. Külön köszönet Prekob Györgynek, aki a karácsonyi időszakban minden esztendőben önzetlenül segít darus autójával és munkatársaival az adventi vásár faházainak, a Betlehemi jászol és a falu karácsonyfájának szállításában. És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban hálás köszönet a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai számára a fényfüzérek és a díszek elhelyezéséért, hiszen kitartó munkájuk és türelmük eredményeként a fenyő immáron valóban karácsonyfaként pompázik.

Megosztás