Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

víz-világnapjaA víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben.

Magyarország is csatlakozott e nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés. 2015-ben a Víz Világnapjának kiemelt témája: “Víz és a fenntartható fejlődés”.
„A fenntartható fejlődés, olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket” (A Környezet és Fejlődés Világbizottság (Brundtland-bizottság) „Közös jövőnk” című jelentése, 1987.).

A földi élet alapja, és így a fenntartható fejlődés kulcsa a víz. Életünk minősége közvetlen összefüggésben van vizeink minőségével: az egészséges ökológiai rendszerek alapja a jó minőségű víz, és ez vezethet az emberi jóllét és egészség fejlődéséhez.
Természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ennek következtében gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson.

Néhány víztakarékossági praktika:

• Fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot és használjunk poharat.

• Kézmosás alkalmával a szappanozás idejére is zárjuk el a csapot.

• Figyeljünk arra, hogy a vízcsap ne csöpögjön, hiszen 75 liter/nap vízmennyiség is elfolyhat így.

• Mosáskor, mosogatáskor csak teli gépet indítsunk be, mert így sokkal hatékonyabb a működésük.

• Amennyiben kézzel mosogatunk, azt ne folyóvízzel tegyük, mert így több vizet használunk fel, mint amennyi feltétlenül szükséges.

• Fürdés helyett zuhanyozzunk! Ha így teszünk akár >80 liter vizet is spórolhatunk (egy zuhanyzás alkalmával 20-60 liter, míg a kádban fürdéshez 100-150 liter vizet használunk el).

• Lehetőség szerint használjunk víztakarékos zuhanyrózsát, WC tartályt, mellyel akár alkalmanként 10 liter vizet is megtakaríthatunk.

• Aki teheti locsolási célra gyűjtse az esővizet.

Vizeink védelme érdekében fontos felhívni a figyelmet, hogy használjunk mindig környezetbarát tisztítószereket. A vegyi anyagokat, olajokat és a különböző gyógyszereket pedig veszélyes hulladékokként kell kezelni.
Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

“Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged,
megízlelnek, anélkül, hogy megismernének.
Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”

(Saint-Exupéry)

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Megosztás