Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

24vöröskeresztNegyedszáz jubiláló, köztük egy 70-szeres véradót is köszöntöttek Környén kedd este, a Vöröskereszt helyi szervezetének ünnepségén, amely egyben a mögöttük álló 100 esztendőt is felelevenítette, tisztelgett az alapítók, önkéntesek előtt.

A Művelődési Házban, a Nemzetközi Vöröskereszt Világnapja alkalmából rendezett ünnepség kezdetén a környei Vöröskeresztes Bázis Iskola 19vöröskeresztelső osztályos tanulói ajándékozták meg Anyák napi összeállításukkal a jelenlévőket, majd Andor Ildikó titkár szólt a nemzetközi szervezet 1863-as megalapításának előzményeiről, a solferinói csatáról, amikor több ezer sebesült maradt szakszerű ellátás nélkül, s ezt látva egy svájci üzletember a szomszéd faluban toborzott segítő önkénteseket.

25vöröskeresztA titkár a hét alapelvet is kiemelte, melyek nélkül megszűnne a mozgalom. Ezek az emberiesség, a pártatlanság, a semlegesség, a függetlenség, az önkéntesség, az egység és az egyetemesség. Különösen aktuális feladatként fogalmazta meg a véradások szervezését, s mondott mindazok számára köszönetet, akik önzetlenül vállalják a segítést.

1vöröskeresztA rendezvényen ezúttal 25 jubiláló donor vehetett át Kissné Ágoston Éva véradófelelőstől emléklapot, köztük Zaja István, aki a legtöbbször, már 70 alkalommal vállalta az önkéntes véradást. 40vöröskeresztHatvanszor adott vért Pálfi Ferencné, s félszázszor nyújtotta karját Beckl Gábor, Kolozsvári József, Szabó Dániel, Szommer János.

Az idei ünnepség egyben fennállásuk 100. évfordulója előtt is tisztelgett, mivel az esztergomi Levéltár nyilvántartása szerint a környei szervezet már 1913-ban működött Vöröskeresztes Egylet néven, ám alapítóiról, tagjairól semmilyen feljegyzés nem található. A dokumentumok jelentős része, majdnem négy évtizednyi 6vöröskeresztmegsemmisült annak idején egy tűzvészben, de szerencsére többen megőrizték a Vöröskereszthez kapcsolódó tárgyi emlékeiket, feljegyzéseiket, okleveleiket, kitüntetéseiket, melyekből múltidéző tárlatot állítottak össze a centenárium alkalmából. A Dein Andrásné, Gyarmati István, Hartmann Mátyásné, Lengyel Ferencné, Rácz Istvánné, Schmidt Andrásné felajánlásaival és segítségével létrejött kiállítás tárgyai között szerepelt például régi eredeti népegészségőr láda és feljegyzési füzet is, amelyben annak idején a „segélynyújtásokat” dokumentálták.

4vöröskeresztA rendelkezésre álló iratok szerint a szervezetnek 1951-ben 17 tagja volt, közülük sajnos ma már csak Wittmer Antalnénak mondhattak köszönetet, de idős kora miatt ő sem vett részt a rendezvényen. A 13 valamikori népegészségőrök közül is csak távolról köszönthette a titkár Petró Ernőnét és Bella Sándornét, akik szintén nem tudtak megjelenni az ünnepségen.

A dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Környén mindig is nagy hangsúlyt fektettek a vöröskeresztes feladatok ellátására. A szervezés 1950-től Dr. Tremmel József és Mosoni Emánuelné nevéhez fűződött. 1950-51-ben alap- és középfokú elsősegélynyújtó tanfolyamok indultak, az elsősegélynyújtó állomásokon azok segítettek, akik a középfokút végezték el. 17vöröskeresztA községben 12 ilyen állomás működött és állt rendelkezésre a népegészségőr láda, benne kötszerekkel, s még a töréshez használatos sínekkel is. A középfokú tanfolyamot végzettek Dr. Tremmel József orvos mellett is segédkeztek a sebek kötözésében a rendeléseken, részt vállaltak a csecsemő tanácsadásból, a Sabin oltások beadásából. Az iskolában és a munkahelyeken is folyamatosan oktatták az elsősegélynyújtást, a tanfolyamok elvégzéséről igazolást kaptak a résztvevők.

29vöröskeresztA Vöröskereszt környei szervezete mára szépen gyarapodott. Az alapszervezethez az eltelt esztendőben nyolcan csatlakoztak, így a tagság létszáma jelenleg 346 fő. Évente négy alkalommal szerveznek véradást a községben, nagy sikerrel rendezik meg minden év októberében az Idősek Napi programot a falu szép korú lakosai számára, segítik a nagycsaládosokat, rászorulókat, s tavaly az általános iskola elnyerte a Vöröskeresztes Bázis Iskola címet.

 

JUBILÁLÓ VÉRADÓK

70x

Zaja István

 

60x

Pálfi Ferencné

 

50x

Beckl Gábor

Kolozsvári József

Szabó Dániel

Szommer János

 

40x

Májer Tamás

Tremmel József

 

30x

Ifj. Markot András

Oroszné Simon Mária

Rácz Ferenc

Szőllősi Ferenc

Tkalcsits Mihály

 

25x

Czirkos Attila

Szabó-Kovács Gábor

Wittmann Ferenc

20x

Bíró József

Ifj. Ferge János

Vanyáné Kalocsai Mária

 

10x

Bordás Karolina

Bódi István

Kaufmann László

Ifj. Orosz Zoltán Ferenc

Tkalcsits Ferencné

Végh Dezső

2vöröskereszt45vöröskereszt 3vöröskereszt 5vöröskereszt 7vöröskereszt 8vöröskereszt 9vöröskereszt 10vöröskereszt 11vöröskereszt 12vöröskereszt 13vöröskereszt 14vöröskereszt 15vöröskereszt 16vöröskereszt 20vöröskereszt 21vöröskereszt 22vöröskereszt 23vöröskereszt 26vöröskereszt 27vöröskereszt 28vöröskereszt 30vöröskereszt 31vöröskereszt 32vöröskereszt 33vöröskereszt 34vöröskereszt 35vöröskereszt 36vöröskereszt 37vöröskereszt 38vöröskereszt 39vöröskereszt 41vöröskereszt 42vöröskereszt

Megosztás