Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az önkéntes véradókat várja július 25-én, csütörtök délután fél 1 és fél hat között a környei Közösségi és Tájházban a Vöröskereszt. Adj vért, életet menthetsz! A műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez szükséges vérkészlet biztosításához naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni.

A donor egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A tetoválás és a testékszer nem akadály, ha elkészülésük óta eltelt fél év. Az adatfelvételhez lakcímkártya, személyi igazolvány és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is) feltétlenül szükséges. A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

forrás: veradas.hu

Megosztás