Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

tokolo_66Jó 15 kilónyi mézes sült tököt készítettek el az Idősek Klubja munkatársai, a pénteki program végére mégis alig maradt mutatóban pár darab. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Művelődési Ház által második alkalommal szervezett Tökölő és Kürblis-Schnitze elnevezésű rendezvény idén is tök jó mókát kínált kicsinek és nagynak egyaránt.

Délután három órától folyamatosan érkeztek a gyerkőcök és szülők a Művelődési Házba, a felkészültebbek már előre megrajzolt tökkel, de azok sem maradtak ki a mulatságból, akiknek gondot okozott a tök beszerzése. tokolo_02Ők nagyjából hatvan, faragásra váró darab közül válogathattak, az egyik kislánynak szemet is szúrt egy méretes, amit anyukája ezzel a megjegyzéssel vett „kezelésbe”: kisebbet nem találtál? A kérdés létjogosultságát igazolta, hogy míg a nagyok órákon át elmélyülten alkottak, az egészen aprók egy idő után átadták a feladatot anyunak, apunak, a nagyszülőnek, ők pedig élvezettel mókáztak a tökös óriás fajátékokkal a nagyteremben, a teraszon, vagy a ház előtt a ragyogó napsütésben.

tokolo_21Az idei programon igazi zöldségcsodák is gyönyörködtették a szemet a Környe testvértelepüléséről, Tardoskeddről érkező Oravek Gábor, az érsekújvári Hotel Akadémia harmadikos hallgatójának köszönhetően. A gyerekek, felnőttek a különböző kreációk mellett a faragóeszközök láttán is elámultak, a legleleményesebbek pedig addig kérlelték, míg Gábor saját munkáját félretéve segített egy-egy motívum, minta elkészítésében. De azért a végére természetesen az ő, tokolo_143az élő és az elmúló emberarcot ötvöző alkotása is elkészült, aminek csodájára jártak az „amatőr tökölők”.

Mindeközben a mérlegek is folyamatosan „dolgoztak”: húsz nevező összesen 353,7 kilónyi tököt cipelt, vonszolt, húzott magával, s a helyezéstől függetlenül valamennyien elmajszolhatták a Szökőkút Büfé által készített sütőtökös muffint. Elsőként Lehrreich Nikoletta érkezett egy 49 kilós példánnyal, az őt követők pedig rendre csalódottan állapították meg, hogy még a termetesebbnek látszók sem nyomtak többet. 20161022_162838Nikoletta szerint a termény azért sikeredett ilyen tekintélyesre, mert a gondoskodás mellett folyamatosan simogatta, becézgette, beszélt hozzá, azaz lehet, hogy van lelke a töknek?

A „mezőny” egyre izgatottabban várta a Králl család érkezését, hiszen ők tavaly egy 55,5 kilóssal gyűjtötték be az első helyezettnek járó tortát, idén azonban – a gazda elmondása szerint – elmaradt a megkülönböztető figyelem, csak „hagyta, hogy nőjön”, s ez „meg is bosszulta” magát.

tokolo_137A legsúlyosabb tökért tehát Lehrreich Nikoletta vehette át a legnagyobb tökformájú tortát. 2,5 kilóval csúszott le a dobogóról Heim Mihály töke, így egy „mérettel” kisebb desszertet nyert, s azért a Králl családnak is sikerült begyűjtenie egy még kisebb tortát a 34,6 kilós példányukkal. S hogy a legkisebbek se szegjék kedvüket, a legkönnyebb, 4,6 kilós tökért Szloska Rebeka vehetett át különdíjat.

 

Megosztás