Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A városokban az adventi vásárok és a bevásárlóközpontok, a kisebb településeken a piacok környékén lehet több rendőrrel találkozni karácsony előtt, akik jelenlétükkel a bűncselekmények elkövetését akarják megelőzni. Mindenkit és mindent azonban a járőrök sem tudnak megóvni, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri az embereket, hogy pénzüket, bankkártyájukat, más értékeinket már akkor tegyék biztonságos helyre, amikor elindulnak otthonról.

Lehetőség szerint a kabát belső zsebében tartsák a pénztárcájukat, az irataikat, telefonjukat. A plasztik fizetőeszköz PIN-kódját jegyezzék meg, papírra felírva soha ne tegyék a bankkártyájuk mellé. Vásárláskor a pénz- és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrág hátsó zsebében tartsák. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Ha mégis kizsebelik, hívjanak azonnal segítséget, értesítsék a rendőrséget. Ha a lopás során a bankkártyát is elvitte a tolvaj, azt azonnal tiltassák le.

A gépjárműfeltöréseket is meg lehet előzni, ha a vásárlók járművük utasterében nem hagynak értékeket. Győződjenek meg arról, hogy kocsi ajtajait bezárták és az üléseken nem maradt semmi, mely csábító lehet a tolvajok számára. A vásárlást követően a járműbe történő bepakolás során a kézitáskákat tartsák maguknál, azt ne hagyják a bevásárlókocsiban és a nyitott autóba se rakják le. A tolvajoknak elég egy figyelmetlen pillanat, hogy megszerezzék az értékeket és a járművek feltöréséhez sincs szükségük pár percnél több időre.

Egyre többen hirdetnek a világhálón és egyre több azoknak a száma, akik az ajándékokat online vásárlás útján szerzik be. Ők alaposan nézzék meg, honnan és mit rendelnek, valamint mikor fizetnek a megrendelt termékért. Hazánkban a webshopon keresztül vásárlók körében legelterjedtebb az utánvétes fizetési mód, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni. Az aukciós oldalakon leggyakrabban magánszemélyek kínálják termékeiket, ők azonban az esetek többségében előre kérik az árat, és csak a pénz átutalását követően ígérik az áru postázását.

Az internetes csalások, a sértetté válás elkerülése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a vásárlókat, hogy lehetőség szerint utánvétellel fizessenek a megrendelt ajándékért és akkor is csak azután, ha meggyőződtek arról, hogy a csomagban a megrendelt termék található.

A trükkös csalók részére is jó alkalom a karácsony, akik ebben az időszakban leggyakrabban adománygyűjtés ürügyén kopogtatnak be az otthonokba, vagy szólítják le az állampolgárokat az utcán. Pénzt kérnek és gyakran kapnak is, holott a bejegyezett adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

Szintén gyakori elkövetési módszer, hogy a csalók pénzvisszafizetés, vagy pénzfelváltás ürügyén kérnek bebocsátást a lakásokba. Ellenük a legjobb védekezés, ha idegent nem engednek be a lakásukba. Ajtónyitás előtt győződjenek meg róla (lánccal vagy optikai kitekintővel), hogy ki áll az ajtajuk előtt. Értékeiket, pénzüket ne tartsák otthon, idegenek előtt készpénzt ne vegyenek elő.

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

 

 

Megosztás