Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet Környén az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának alkalmából rendezett ünnepségen. Az elnök beszédében úgy fogalmazott, hogy október 23-a a szívének legkedvesebb ünnep.

Bedy Sándor plébános, s Szemeti Ferenc református tiszteletes tartott ökumenikus istentiszteletet szombaton a környei önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának alkalmából rendezett ünnepségének első helyszínén, a református templomban.

Az ünnepség folytatásaként – immár a Faluházban – Beke László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Popovics Györgyöt, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökét.

„Csodálatos módon hazánkban szinte elsöprő sebességgel győzött a forradalom, az a forradalom, amelynek tiszta és határozott célt adtak. De sajnos, szinte ugyanilyen elsöprő sebességgel – a magyar történelemben már nem első alkalommal – külső erők leverték azt. ip info Csekély vigasz számunkra, hogy a történelem az októberi hősöket igazolta, akikre községünkben ma este emlékezünk.” – hangzott el a polgármesteri köszöntőben.

Popovics György beszédének kezdetén úgy fogalmazott, hogy ez az ünnep a szívének legkedvesebb. A megyegyűlés elnöke felidézte a forradalom kirobbanásának előzményeit, a dicsőséges napokat, amikor ez a kicsi ország szembeszállt a hatalmas Szovjetunióval, mint Dávid Góliáttal, majd a megtorlás időszakát, amikor a bebörtönzöttek jajkiáltásait is elhallgatták, s az emlékezők száját befogták. Az elnök Környe hőséről, Puskás Sándorról is megemlékezett. A 22 éves orvostanhallgató önkéntes segítőként vett részt a sérültek ellátásában Budapesten, s ma is csak annyit tudni, hogy 1956. október 23-án este fél 8 és fél 9 között halálos fejlövés érte. „Húsz éve vállalhatjuk büszkén ezt a forradalmat… Keressünk meg minden rejtett képet, könyvet, naplót, újságot! Idézzük meg újra és újra azok emlékét, akik a nehéz időkben oly önfeledten bátorságra eszméltek. Abból az ötvenegynehány esztendővel ezelőtti hevületből e napokon talán nekünk is jut valami. Legalább néhány ünnepi szívdobbanás.” – zárta emlékező beszédét Popovics György.

Az ünnepi műsorban a Nevesincs színház előadásában szövegrészletek hangzottak el az Emlékpróba – 1956 című drámából, majd az emlékező közösség a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét. A megyei közgyűlés nevében Popovics György elnök és Pohlmüller Tamás, a környei önkormányzat nevében Beke László polgármester, s Orlovits Tímea jegyző helyezte el a kegyelet koszorúit, majd a pártok, a német kisebbségi önkormányzat, az általános iskola diákönkormányzatának képviselői, a megjelentek hajtottak fejet, s lobbantották lángra az örök emlékezést jelképező mécseseket.

Megosztás