Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Egy használaton kívüli légvédelmi sziréna tetején igyekezett megteremteni családi fészkét pár napja egy gólyapár a Polgármesteri Hivatal szomszédságában Környén, a domború, s egyébként is kis teherbírású műanyag fedélen sajnos sikertelenül… A pár által gondosan kiválogatott fészekalapanyag folyamatosan lehullott, s egyébként is félő volt, ha sikerrel is járnak, elbírja-e a műanyag a terhet? Ezért is kezdett fészekmentő, fészeképítő akcióba a környei önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal karöltve: elsőként felmérték a méreteket, a rögzítési, illesztési lehetőségeket, majd egy hivatali munkatárs vaslemezből készített dorogi ráccsal körbevett fészekaljat, amit – később – egy környei „gólyamentő” által fonott venyigével fogtak körbe.

Az igazán látványos „fészekrakás” ideje április 27-én jött el, amikor a munkálatok segítéséhez létraszerrel érkezett a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságának gépjárműve. A szakemberek elsőként a korábbi műanyag fedelet távolították el, majd következett a „fészekrakás”, nagyjából egy óra alatt. Azonban a végén sem sóhajthatott fel megkönnyebbülten mindenki, hiszen kérdéses volt, visszatérnek-e a gólyák a számukra idegen, megbolygatott környezetbe? A válasz több mint két óra elteltével, délután 4 óra körül érkezett meg a pár személyében, akik láthatóan, és hangos kelepelésükkel jól hallhatóan is, lakályosnak találták új otthonukat, melyet mostantól biztonsággal csinosíthatnak, s tervezhetik a fiókák érkezését.

Idősebb környeiek szerint több évtizede, talán fél évszázada is annak, hogy a faluban gólyák fészkeltek, ezért is örömteli a mostani a pár érkezése, és sokan – leendő keresztszülőként – már a hím és tojó nevén törik a fejüket.

A gólyák visszaérkezése után készített fotókért köszönet Friedrich Ritának!

Megosztás