Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

17vilháb.Trianontól a II. világháborúig tekintette át a magyar történelmet péntek este Bőhm Martin, a Magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred Hagyományőrző Egyesületének tagja a Feszty Árpád Polgári Kör „Les-hegyi esték” programsorozatának újabb előadásán. A Művelődési Házba látogatók Laborc György Péter baji gyűjtő, a korhoz kapcsolódó militarista gyűjteményét is megtekinthették.

18vilháb.Bőhm Martin végzős történelem-könyvtár szakos hallgató tekintette át pénteken Trianontól a II. világháborúig a magyar történelmet, amely az előadó fiatal korát tekintve tán furcsának hathatott, de mint bevezetőjében a 22 esztendős fiatalember elmondta, kutatásait már hat esztendeje folytatja, így igencsak elmerült a témakörben. Előadásában a korszak életét, értékrendjét katonasorsokon keresztül mutatta be: a kadétokat hősies hazaszeretetre, Trianon tagadására, erkölcsi tartásra nevelték. Katonai körökben már az 1920-as évektől téma volt egy újabb háború. Bismarck, a német vaskancellár fogalmazta meg azt, hogy a háborúhoz megfelelő szövetséges kell, a figyelem a mezőgazdaságra fókuszáljon, s hogy békekötésnél a legyőzött ellenfelet nem szabad megalázni, mert az újabb háborúhoz vezet. Az I. világháborút lezáró békék nem törődtek ezzel az elvvel. A Horthy korszak kezdetén még a Szovjetunió is felmerült, mint lehetséges partner az ország egyesítéséhez. Az előadás során több érdekes felvetés, gondolat hangzott el Horthy István repülőgép balesetéről, egy ma 100 éves katonatiszt II. világháborús és az orosz fogságban eltöltött visszaemlékezéseiről, az Ukrajnai megszállásról.

10vilháb.Az előadást követően Bőhm Martin Laborc György Péter baji militarista gyűjtő katonaruháiról is szólt. Elhangzott, hogy azért maradt fenn nagyobb számban a tisztek által használt nagyon szép, míves társasági ruha, mert nekik maguknak kellett megvásárolni viseletüket, míg a sorkatonákat a kincstár öltöztette, s ha elhasználódtak ezek a darabok, leselejtezték. Ma már hihetetlennek tűnik, de egy-egy tiszti társasági ruha a tiszt teljes éves fizetésébe is kerülhetett.

1vilháb.22vilháb. 2vilháb. 3vilháb. 4vilháb. 5vilháb. 6vilháb. 7vilháb. 8vilháb. 11vilháb. 12vilháb. 19vilháb. 20vilháb.9vilháb.

Megosztás