Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Minden évben előfordulnak tűzesetek, amelyek kiindulópontja a karácsonyfa, az adventi koszorú, mécses, hangulatgyertya, illatmécses, párologtató, stb. Az ilyen jellegű tragédiák megelőzhetőek egyrészt füstérzékelő/tűzjelző felszerelésével, melyek működését rendszeresen ellenőrizni kell, a szükséges karbantartásokat, mint elemcsere, tisztítás, el kell végezni.

Tűzvédelmi szempontból nem javasolt a fenyőfán elhelyezett gyertyák meggyújtása, de ha már nyílt lángot használunk a fán, nagyon fontos az elővigyázatosság. Ajánlott alufólia tálcák készítése a fenyőfára helyezett gyertyák alá, így egyszerre lehet megakadályozni a viasz lecsöppenését és a gyertya eldőlését. Nagyon fontos, hogy a gyertyákat stabilan rögzítsék. Meggyújtásuk előtt mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy legyen a közelben megfelelő oltóeszköz (pl.: porraloltó készülék, kancsó víz)

Ahogy telnek a napok – körülbelül egy hét után – a meleg szobában a kiszáradó karácsonyfa egyre tűzveszélyesebbé válik, ezért ezen időszak letelte után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán!

A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el – hozzáér a tűlevelekhez, vagy papírdíszekhez – a felizzó, szikrát vető része meg fogja gyújtani azokat, majd a fenyőfát!

Tüzet nem csak a gyertyák, mécsesek okozhatnak, hanem elektromos eszközök is, így például a karácsonyfaégők. Fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező izzósort vásároljunk! Minden használat előtt ellenőrizzük az izzósorok és a fényfüzérek sérülésmentességét és hosszú ideig ne hagyjuk a díszítő elemeket üzemelni, kerüljük el a túlmelegedésüket.

Tűzvédelmi szempontból indokolt, hogy a fenyőfát függönyöktől, könyvespolcoktól, elektromos berendezésektől a lehető legtávolabb helyezzük el és stabilan rögzítsük, így megakadályozzuk, hogy feldőljön.

Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat. Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.

Baj esetén hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Megosztás