Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Jó ideje tart a kerékpárosok fokozott ellenőrzése, a rájuk vonatkozó szabályokat sokan nem tartják be. A legfőbb gond a két keréken közlekedőkkel kapcsolatban továbbra is az, hogy ittasan ülnek biciklire. 21 ittas járművezetőből mindössze egy volt személygépkocsi-vezető, a többi 20 kerékpáros.

A megengedett sebesség túllépése is problematikus a megyében közlekedők esetében. 526 személy ellen indult eljárás a három napos fokozott ellenőrzés során gyorshajtás miatt, többségük esetében közigazgatási bírság kiszabására került sor.

Más szabálysértő is szép számmal akadt. A járművek kivilágítására vonatkozó, a megállásra vonatkozó és egyéb közlekedési szabályok megszegése, menetokmánnyal elkövetett szabálysértés miatt 127 járművezető ellen intézkedtek a kollégák.

A fokozott ellenőrzés folytatódik. A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt, közútjainkon és egyben a határátkelőhelyeken is a forgalom növekedésével kell számolni. Ennek oka, hogy az ünnepek alatt többen lakóhelyüktől távol töltik a szabadidejüket, vagy éppen rokonaikhoz utaznak, hogy velük töltsék ezt az időt.

A húsvéti időszakra jellemző, hogy többen figyelmen kívül hagyják az alkoholos befolyásoltság alatti járművezetés veszélyét. Így ebben az időszakban az ittas, valamint az agresszív járművezetők forgalomban történő részvétele is jellemzőbb, mint az év többi részében.

Nemcsak a húsvét ideje alatt, hanem már az ünnepek előtt 1-2 nappal is rendszerint megnő a forgalom a közutakon. A közlekedők legfőképpen a gyorsforgalmi utakat és a gyorsabb közlekedést biztosító jelentősebb főutakat veszik igénybe. Az évszaknak megfelelő időjárás esetén rendszerint többen fordulnak meg ilyenkor a szabad vizek környékén, elsősorban horgászati, kirándulási, vagy egyéb családi program céljából.

A kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében elrendelt rendőrségi akció továbbra is zajlik, melynek célja, a magyar közutakon a közlekedésbiztonság javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

A kerékpáros akció mellett a rendőri szervek – a közlekedés biztonsága érdekében – az ünnepek alatt természetesen továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az alábbiakra:

– ittas, vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése,

– agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása,

– passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése,

– járművezetés közben a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó szabályok betartatása.

Fentieken kívül természetesen a kollégák egyéb jogszabálysértés – többek között sebességtúllépés – felfedésére is intézkedni fognak és demonstratív rendőri jelenléttel biztosítják a közlekedési balesetek megelőzését, fokozzák a közlekedés biztonságát, illetve a közlekedők biztonságérzetét.

Az ellenőrzések helyének megválasztásakor természetesen figyelembe vesszük az egyes jogszabálysértések előfordulásának gyakoriságát, továbbá a járművek biztonságos leállításának lehetőségét.

KEM RFK

Megosztás