Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tök jó! Ne töketlenkedj! Tökfej vagy? Hú de tökös! – október 26-án megsokasodtak a „tök” szó különböző verziói a környei Művelődési Házban, de nem azért, mert bárki is öncélú, illetlen beszédre törekedett volna, egyszerűen adta magát a szójáték. A Művelődési Ház és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe közös rendezvénye, a negyedik Tökölő és Kürbis-Schnitze tök jó mókát kínált nem csak tökmagoknak, s bizony nem csupán a kicsik, hanem a nagyobbak, anyukák, apukák, nagyszülők is tök jól érezték magukat.

Garmadával készültek a töklámpások, a legfelkészültebbek már előre megrajzolt tökkel érkeztek, de természetesen azok is faraghattak, akiknek gondot okozott az „alany” beszerzése, hiszen ők több mint 100 darab közül válogathattak, és a nap végére valamennyi el is fogyott.

Az idei program résztvevői másodszor ámulhattak szemet gyönyörködtető zöldségcsodákra a Környe testvértelepüléséről, Tardoskeddről érkező Oravek Gábor, az érsekújvári Hotel Akadémia végzős hallgatójának köszönhetően. A gyerekek, felnőttek a különböző kreációk mellett a faragóeszközökre is rácsodálkoztak, a fiúknak, lányoknak pedig Gábor segített egy-egy Spongyabob, pók, csillag, vagy más motívum, minta elkészítésében. Tardoskeddről érkezett Mihályi Annamária és Magyar Csilla is, ők – dalos lelkűek lévén – az elmélyült faragás alapzaját színesítették citeramuzsikával, népdalokkal.

A tök jó buliban idén sem unatkoztak azok az apróságok, akik inkább anyura, apura, vagy a nagyszülőkre bízták a lámpás elkészítését: ők a nagyteremben a Csiri-Biri Játéktár óriás tökös fajátékaival mókáztak rendületlenül, vagy éppen türelmesen várták, hogy az arcfestés során átalakuljon az arcocskájuk. S hogy ne csak a szemnek, kéznek kedvezzenek a szervezők, tökös falatok is kellették magukat: az iskolai konyhában készült el több mint 15 kilónyi mézes sült tök, és a program végére az utolsó darabig mind elkelt. A tökös programra a „Süssünk főzzünk valamit” Klub tagjai, Barta Gizella, Csépke Cecília, Szabóné Marika, Szőgyényiné Ani és Pribéliné Wéber Noémi az 5,5 esztendős ikrek, Tiba Emma és András kiskuktáskodásával sütőtökös muffint, kuglófot, kókuszgolyót, budai szeletet készített, így azok a gyerekek is jóízűen falatozták a tökös finomságokat, akik a szülők elmondása szerint meg nem ennék a sütőtököt…

Hagyományosan a mérlegek is folyamatosan „dolgoztak”: 23 nevező összesen 275,8 kiló tököt cipelt, tolt talicskán, a gyerekek természetesen anyu, apu segítségével. Többségében 4-6 kilós példányok érkeztek, ezért sokáig úgy tűnt, hogy az első nevező Cseke testvérpár, Bálint és Áron gondoskodó locsolása mellett 29 kilósra hízó tök akár a dobogó legmagasabb fokára is repítheti a fiúkat, ámde megérkezett Wéber István, akinek 2 hatalmas tök is nevelkedett a kertjében: egy 38 és egy 47 kilós. Nem sokkal később Futó apuka is befutott, pontosabban bevonszolt Máté és Dorka „szurkolása” közepette egy 47,1 kilós példányt, amivel átrajzolta a helyezéseket. Mint kiderült, a termetes termény magja a Králl családtól származott, így nem is csoda, ha mindenki egyre izgatottabban várta a famíliát, hiszen ők eddig minden esztendőben dobogós helyen végeztek. Pár perccel a nevezési határidő után meg is érkeztek, a szervezők pedig a jelenlévők egyöntetű kérésére eltekintettek a késéstől. A mérleg 53 kilót mutatott, így idén is a Králl gyerekek vehették át az első helyezett ajándékát, a legnagyobb tökformájú tortát. A közepes méretű finomságnak másodikként Futó Máté és Dorka örülhetett, Wéber István pedig, aki a nagyobbik tökével csupán 10 dekával maradt el az „ezüstéremtől”, igazán lovagiasan visszalépett, így a harmadiknak járó legkisebb tortát a Cseke testvérek vehették át.

A szervezők ezúton mondanak köszönetet mindenkinek, akik segítették a minden eddigieknél legsikeresebb Tökölő és Kürbis-Schnitze előkészítését, létrejöttét. Külön köszönet Balogh Lilinek, aki paplanból készített textiltökökkel érkezett, s ajándékozta meg a szervezőket, hogy emlékeztesse őket a tök jól sikerült rendezvényre, a gyerekeknek, résztvevőknek szerzett örömre.

Megosztás