Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Török Mihály elnök betegsége miatt dr. Beke Ernő helyettes-elnök nyitotta meg a Környei Horgász Egyesület közgyűlését április 14-én, amely a második nekifutásra már a megjelentek számától függetlenül határozatképes volt, így a tavalyi évi beszámolók elfogadása mellett fontos kérdésekről is dönthettek.

A közgyűlést eredetileg március 24-én tartotta volna az egyesület, de akkor kevesen jelentek meg, amit Szalay Gyula most így kommentált: a trehányok miatt vagyunk itt másodszor. Egy füst alatt arra is javaslatot tett, hogy módosítsák az alapszabályukban a közgyűlés összehívásának rendjét, ilyen többé ne fordulhasson elő. A helyettes-elnök és a jegyzőkönyvet vezető Orlovits Tímea jegyző válaszából kiderült, hogy az alapszabály módosításáról, mivel nem szerepel a tervezett napirendek között, ezen a közgyűlésen nem szavazhatnak, de a jövő évin mindenképp napirendre tűzik. A kérdéshez kapcsolódva kicsivel később javaslatként hangzott el, hogy aki részt vesz a közgyűlésen, az a tárgyévben foghasson 2 hallal többet. Dr. Beke Ernő ígéretet tett, hogy megvizsgálják a pozitív diszkrimináció lehetőségét, s ha nem ütközik jogszabályba, akkor jövőre erről a felvetésről is szavaznak majd.

Az egyesület tavalyi munkájáról, gazdálkodásáról, a pénzügyi ellenőrzésekről és fegyelmi ügyekről (egyetlen egyre sem volt példa tavaly) szóló beszámolókat, a tagsági díjak változatlan mértékére javaslatot tevő és az idei költségvetésre vonatkozó előterjesztéseket szinte percek alatt elfogadták a jelenlévők, az egyebek napirendnél azonban már hosszasan elidőztek, számos hozzászólás, kérdés, vélemény fogalmazódott meg. Márciusban Török Mihály elnök már jelezte, az elnökség szeretné, ha a ponty hazaviteli súlyhatárát 5-ről 6 kilóra emelnék, mert tartanak a túltelepítéstől, a tapasztalatok szerint ugyanis évről-évre több tízmázsányi ponttyal több érkezik a tóba, mint amennyit a nyilvántartás szerint kifognak, s ha emelnék a határt, akkor több pontyot vihetnének haza a horgászok. Ezt a kérdést taglalták hosszasan, s abban mindenki egyetértett, hogy senki sem szeretne a tó partján sírni, ha esetleg az egyre jellemzőbb szélsőséges időjárás miatt egy kiugró kánikulában egyetlen éjszaka alatt tömeges halpusztulás következne be, s reggelre – fogalmazott egy hozzászóló – fehér lenne a tó.

A megelőzésről azonban már eltértek a vélemények, az elhangzó javaslatok kapcsán többször kérték a tógazda, Hartmann Ákos szakmai álláspontját, aki elsőként azt hangsúlyozta, hogy „nem lát a tóba”, ezért szakemberekkel kellene vizsgálatot végeztetni. A 61 horgász többsége meg is szavazta a halmennyiség vizsgálatát, ez azonban még nem gyógyír az aggodalmakra.

Lehetséges megoldásként még a haltelepítés kihagyása is felmerült, végül azonban 35-en amellett voksoltak, hogy telepítéskor kevesebb pontyot és bár drágább, több ragadozóhalat vásároljanak. Ezt követően szavaztak a súlyhatár emeléséről, a számolás eredményét taps kísérte: a támogatók kisebbségben maradtak, tehát továbbra is csak az 5 kilós, vagy az alatti pontyot lehet hazavinni.

A ponty „mintájára” hangzott el az a felvetés, hogy a harcsánál is vezessenek be hazaviteli korlátozást, így a ragadozóhalas horgászoknak is lehetne nagyhal élményük. A jelenlévők végül abban állapodtak meg, hogy a javaslatról a halállomány vizsgálati eredményének ismeretében döntenek majd.

 

Megosztás