Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

aradi_05A kedvezőtlen időjárás miatt a Kisfaludy Mihály Általános Iskolában tisztelegtek az aradi vértanúk mártírhalálának 167. évfordulóján az 1848-49-es szabadságharc kivégzett katonai vezetői előtt Környén. Az intézmény első emeletén kialakított emlékfalnál október 6-án a diákok verssel, prózával idézték fel a 167 évvel ezelőtti eseményeket.

Megelevenedett a győztesek könyörtelen bosszúállása, a halálos ítéletek kimondása, melyet részletes meggondolások alapján felállított sorrendben hajtottak végre golyó és kötél által: aradi_09Vécsey Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, ezért őt akasztották fel utolsónak. A vértanú tábornokok sorban elbúcsúztak egymástól, Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, ezért Damjanich holttestéhez lépett, s megcsókolta a kezét.

Ma tudnunk és hinnünk kell, hogy nem hiába ontatott ki az a sok-sok ártatlan vér az 1848-49-es szabadságharc folyamán. Mindazok az emberek, akik akkor kiálltak a Habsburg hatalommal szemben és merték vállalni akár még a halált is a szabadság, a haza szabadságának érdekében, nem hallhattak meg hiába – aradi_10hangzott el Nagy Péter áhítatában. A református tiszteletes október 6-a, és az emlékezés üzenetét így fogalmazta meg: tudd úgy számlálni a napjaidat, hogy bölcs szívhez juss. Élj úgy, hogy tanulva őseid példájából, tanulva az 1848-49-es szabadságharc hőseinek bátorságából és kitartásából, te is légy példa szeretteid, az utánad következő nemzedék számára. Élj úgy, hogy lássák, kiben hiszel, hogy tudják: ennek az embernek nem csak rohan az idő a feje felett, hanem bölcsességgel és Istennel éli mindennapjait.

Az emlékező, hősök előtt tisztelgő gondolatok után Beke László polgármester és Vadász Éva, a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság elnöke, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Wéber István és Erl Péter, valamint a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Diákönkormányzatának képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit az emlékfalnál.

Megosztás