Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A petárda birtoklását tiltja a jogszabály. Akinél engedély nélkül van petárda, az szabálysértést követ el, és ezért a büntetés akár 150 ezer forint is lehet. A szórakoztató pirotechnikai termékeket négy kategóriába sorolják, többek között attól függően, hogy milyen veszélyes a felhasználásuk.

A jogszabály szerint az egyes és kettes kategóriába sorolt termékeket egész évben meg lehet vásárolni, és a megfelelő szabályok szerint fel lehet használni. A hármas kategóriába tartozó tűzijátékok korlátozás alatt állnak: ezeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni, használni viszont csak december 31-e este 6 óra és január 1-je reggel 6 óra között lehet. Január 5-éig szabad megtartani őket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni. A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

A tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani azt a helyet, ahol használni akarják. A közelben ne legyen gyúlékony anyag, nem szabad használni például benzinkút vagy fatelep közelében. A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra, ha a tűzijáték miatt tűz keletkezne.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

 

Megosztás