Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A hét tapasztalatai, s a csoportok teljesítménye alapján úgy vélem, hogy az önkormányzat és a szülők támogatása mellett nemcsak szép hagyománya, de jövője is van a néptáncnak Környén – ezt László Márta fogalmazta meg egy esztendővel ezelőtt, a nyolcadik táncos Családi Nap után, s a szombati rendezvény ismét alátámasztotta gondolatait. A majdnem száz táncos és szüleik, nagyszüleik zsúfolásig megtöltötték az általános iskola ebédlőjét, ahová a Kincső zenekar muzsikája varázsolt vérpezsdítő hangulatot.

A hagyományos élő-zenés bemutató vizsga bevezetéseként ezúttal is bütykölde várta az apróságokat, akik kedvükre bőrözhettek, mandalát színezhettek, terményképet készíthettek, rajzolhattak a szülők és pedagógusok segítségével.

A Családi Napon a kézműveskedés után az előkészítős táncosok nyitották sort, ízelítőt adva, hogy milyen népi énekekkel, játékokkal, táncokkal ismerkedtek meg az eltelt időszakban. A legkisebbek később sorra bővültek ki az idősebb korcsoportokkal: a népes vendégsereg így láthatott mezőföldi- és kanásztáncot, majd a nagyobbak kalocsai csárdást tanítottak a fiatalabbaknak. A lassú és friss csárdás olyan népszerűnek bizonyult, hogy a gyerekeknek még a vendégeket, szülőket és nagyszülőket is sikerült táncba vinni. A Kincső zenekar végül este hat óráig húzta a talpalávalót, nemcsak a vizsgázó diákokat, de a vendégeket is alaposan kifárasztva. Ha úgy tetszik, a nap végén ezúttal is elégedetten summázhattak volna a szervezők, ha… Ha nem került volna veszélybe a program legfontosabb eleme, az élő zene…

Mint ismert, januártól a környei általános iskola fenntartói feladatait is az állam látja el. Így értelemszerűen ő dönt a tervezett kiadások szükségességéről, mértékéről is.

Mint megtudtuk, az intézmény jelenlegi fenntartója csak azon kötelező költségek terheit finanszírozza, melyek közvetlenül az alapfeladat ellátásához szükségesek. Jelen álláspont szerint pedig egy ilyen eseményen, a néptáncosok évi két nyílt vizsgaelőadásán a zenekari részvétel nem minősíthető az oktatáshoz szorosan tartozónak, ezért annak terheit nem is kívánja viselni az állam.

Köszönet tehát az „Értetek, Nebulókért!” Alapítványnak, aki vállalta a zenekar költségének finanszírozását, így segítve, hogy idén is a megszokott hangulatú és színvonalú Családi Nap várhassa a kisebb-nagyobb táncosokat és érdeklődőket!

Megosztás