Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

táncvizsgaLászló Márta néptánc pedagógus nevével együtt pontosan tucatnyi olvasható azon a pólón, amely a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakának továbbképzős, immáron végleg elköszönő diákjait emlékezteti a társakra, s arra, honnan indultak, hová érkeztek, hogyan nőttek fel táncban…

152szivárvány-évzáróA csoport nagy része már kisóvodásként ismerkedett meg a népi játékokkal, ízlelgette, milyen is a tánc. Elvégezték a két előképzőt, majd az alapfok hat évfolyama után alapvizsgát tettek táncgyakorlatból, folklórismeretből. Ezután legtöbbjük a középiskolai tanulmányok, a sport és egyéb elfoglaltságok mellett még „bevállalta” a továbbképző évfolyamait. Összesen 12 évig tanultak a művészetoktatási intézmény falai között, amely részükről egyedi és „rekordteljesítmény”, de a remények szerint talán nem megismételhetetlen.

A fiatalok a május 20-ai táncgyakorlat vizsgájuk után már az elméleti számvetésre készültek, hiszen nem csak a színpadon kellett bizonyítaniuk, hanem tánctörténeti ismereteikből is. Felkészítőjük, kiskoruk óta nevelő tanáruk László Márta – a többi között – ezzel, a sóhajjal felérő mondattal indította csütörtöki záróvizsgájukat: „hát ide is eljutottunk…”

táncvizsga_03A diákokra igen átfogó téma várt, hiszen a tánc kialakulásától egészen napjainkig terjedtek az írásbeli záró dolgozat kérdései, s nemcsak tesztszerűen, hanem kifejtést, kreativitást igénylően is. Az elméleti felkészültségüket olyan kérdések megválaszolásával kellett bizonyítaniuk, mint például, hogy mikor, s milyen indíttatásból alakult ki a tánc, mi volt az eredeti funkciója, milyen ókori tánckultúrák léteztek, milyen táncalkalmak voltak Egyiptomban, milyen különbözőségek fedezhetők fel a két, tánctörténetileg meghatározó korszak, a reneszánsz és barokk között, táncvizsga_05s egy idővonal ábrázolásával a magyar néptánc fejlődését, változásait is be kellett mutatniuk a körtáncoktól a palotásig.

A végzősök kiválóan teljesítettek, eredményeik kapcsán a vizsgabizottság elnöke, Trézlné Staudinger Csilla tagozatvezető és a vizsgabizottság tagja, Viskovics Andrea is elismerő gratulációját fejezte ki. Mint László Márta elmondta, a 11 táncos a megérdemelt és dicséretesen szép bizonyítványát rendhagyó körülmények között, kis ünnepség keretében veszi át június 16-án.

táncvizsga_02

Megosztás