Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

3polgárőr200 ezer forintos támogatást szavaztak meg a képviselők a falu költségvetésének elfogadásakor a Környei Polgárőr Egyesület számára. A szervezet tavaly szeptemberben kötött együttműködési megállapodást a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysággal, az egyesület tagjai az utolsó negyedévben 522 órát töltöttek szolgálatban.

A Környére érkezők a település határát jelző táblák alatt elhelyezett figyelmeztetésből, a településen élők pedig saját tapasztalásaikból tudhatják, hogy a községben polgárőrség működik.

A különböző adminisztrációs „akadályokat” tavaly őszre sikerült legyűrniük, így szeptemberben már szentesíthették is az együttműködést a megyei rendőr-főkapitánysággal, közben persze képezték is magukat az egyesület tagjai: polgárőr és egészségügyi tanfolyamokon vettek részt és tettek vizsgát.

A falubeliek találkozhattak velük a jelentősebb helyi köztéri rendezvények, események biztosításakor, de jól ismerhetik őket azok is, akik hétvégenként „hazai pályán” kapcsolódnak ki, hiszen a kritikusabb napokon és időben, péntektől vasárnapig 17 és 24 óra között rendszeresen teljesítenek szolgálatot. A tagok munkaidő beosztásától függően alkalomszerűen hétköznap is járőröznek.

Mint Bene Zsolt, az egyesület elnöke elmondta, a bűnmegelőzés érdekében a családi házas és kertes övezeteket is fokozottan figyelik, valamint az erdős részeket az illegális fakivágások miatt. A létszámuk az év végére 16 főre emelkedett, ám korántsem dőlhetnek hátra, hiszen egy ekkora településen bizony elkelne még jó néhány „hadra fogható” polgárőr. S hasonlóképpen az anyagiak tekintetében is van még némi „elmaradásuk”, hiszen jelenleg a környei önkormányzattól kapott 200 ezres, valamint az országos szövetségnél megpályázott, éves szinten várhatóan ugyanilyen nagyságrendű támogatás mellett nem rendelkeznek további tervezhető bevétellel, csupán a saját tagdíjbefizetéseikkel.

Igaz, tavaly egy helybeli vállalkozó (nem mellesleg az egyesület tagja) támogatta őket 100 euróval, a kiadásaik jelentős részét saját erőből finanszírozzák: egy polgárőr kötelező (nyári-téli) formaruhájának költsége 100 ezer forintra rúg, nem szólva a járőrszolgálatok felszereléséről, a járőrözés benzinköltségéről.

Az elnök mindenesetre optimista. Bízik benne, hogy az önkormányzat mellett a helyi vállalkozások is felmérik, felismerik a polgárőrség bűnmegelőzési tevékenységének fontosságát, s lehetőségeikhez mérten támogatják működésüket. Bene Zsolt abban is bízik, hogy a jelenlegi 16 fős taglétszámot sikerül továbbduzzasztani, s hogy a környei polgárőrséghez csatlakozva – ahogy a rendőrséggel kötött együttműködési megállapodás is fogalmaz – egyre többen „veszik fel a harcot a bűnelkövetőkkel szemben az állampolgárok értékeinek megóvása érdekében.”

A támogatók és érdeklődők, leendő tagok jelentkezését a következő elérhetőségeken várja a Környei Polgárőr Egyesület:

Bene Zsolt – 06 70/332 87 41

Börcsök Sándor – 06 20/962 93 00

E-mail: kornye.polgarorseg@freemail.hu

Bankszámlaszám: 63300109-11071015

Megosztás