Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

20adventDecember 1-jén, Advent első vasárnapján Környén is kigyúltak a Betlehemi jászol és az ünnepi díszvilágítás fényei. A szeretet ünnepére készülő környeiek ezúttal is zsúfolásig megtöltötték a katolikus templomot, majd a Vackor Óvoda és Bölcsőde előtti teret, ahová a gyerekek örömére a Télapó is megérkezett.

Szakálné Gaál Monika előadásában csendült fel vasárnap 16 órakor a Csendes éj a zsúfolásig megtelt környei katolikus templomban, ahol elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte a jelenlévőket.

Az Advent jelentése: várakozás. 1adventVárakozás a béke, a szeretet, a család meghitt ünnepére, a karácsonyra. Ebben a várakozásban, az ünnepre való készülődésben és rohanásban, a karácsonyi fények és dallamok kavalkádjában szükségünk van arra, hogy a lelkünkbe is béke, szeretet, meghittség költözzön. Az Adventi koszorú gyertyái mutassanak nekünk utat egymás felé, a szeretet felé, a békesség felé, a sebzett lelkek felé – fogalmazott, a jelenlévőktől azt kérve, hogy a hívők számára leggyengédebb Mária-tisztelet idején ünnepeljék a Szűzanyát is, aki méhében hordozta a várva-várt Üdvözítőt, s „kinek ruhája a Nap, a Hold a lábai alatt, és a fején 12 csillagból álló korona ragyog.”

6adventEz az adventi időszak ne csak várakozás legyen, hanem váljon valóra is, találkozzunk Jézus Krisztussal – hangzott el Nagy Péter református tiszteletestől, majd Dr. Árendás József Bedy Sándor plébános üzenetét tolmácsolta: az adventi vágy életünk megváltás utáni sóvárgása. A léleknek Isten országává kell lennie. Vágyakozzunk a teljes élet után: ez az adventi vágy!

Beke László polgármester ünnepi beszédében így fogalmazott: a világító gyertyák számának gyarapodása jelzi a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad Karácsonykor. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, melyek a hit, a remény, a szeretet, az öröm. Ez a négy szó, a négy szó jelentése, a hozzájuk kapcsolódó érzések nélkülözhetetlen részei életünknek. 8adventOlyan értékeket jelölnek, melyek nélkül csak léteznénk, nem pedig élnénk: hittel, reménnyel, szeretettel és örömmel a mindennapjainkat. Zárásul azt kívánta, hogy az adventi várakozást ebben az évben is Karácsony szeretetben teljes beteljesülése kövesse otthon a családban, a barátok között, az élet egész területén, s hogy az ünnep fényeit, a csodát őrizzük meg lelkünkben a hétköznapokra is.

A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Három Királyok Alapítvány több évtizedes 10adventmúltra visszatekintő közös ünnepi rendezvényén Nikáné Vadász Erzsébet, a Vackor Óvoda és Bölcsőde vezetője Riesing István és az egyházközség ajándékát vehette át, egy, a betlehemi születésről készített fafaragást. A hagyományos programot a templomban az általános iskola énekkara, a Német Nemzetiségi Dalkör és a Vackor Óvoda kamarakórusának műsora tette meghittebbé, majd a Betlehemi jászol, a község karácsonyi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt. Idén 34 LED-es hópihedísszel és közel 700 méternyi fényfüzérrel tovább bővült Környe ünnepi díszvilágítása, amely mostantól a vasúti átjárón túl az oroszlányi út mellett, a közelmúltban kialakított új főtéren és az óvoda homlokzatán is karácsonyi hangulatot varázsol esténként.

24adventA hagyományos adventi vásárnak is már az új főtér biztosított méltó környezetet, a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta. A gyerkőcök legnagyobb örömére a Télapó is megérkezett, apró ajándékokkal hálálta meg a verseket, dalokat, de természetesen azok az apróságok sem távoztak üres kézzel, akik kissé megszeppentek.

9adventAdvent első vasárnapján kiállítás is nyílt a községben Vlasits Márton ökumenikus templomfotóiból. A látássérült fotós kedvenc témái az Árpádkori templomok. Pár esztendeje a misztikus környezet mibenlétét így fogalmazta meg: gyermekkoromban édesapám azt mondta, a templomokban lerakódik a sok ima és fohász, attól válik szent hellyé. Vlasits Márton művei a Környei Római Katolikus Egyházközség szervezésében január első hetéig tekinthetők meg munkanapokon a Művelődési Házban.

2advent 3advent 5advent 7advent 11advent 12advent 13advent 15advent 18advent 19advent 21advent 22advent16advent 17advent 23advent 25advent 26advent 27advent 28advent 29advent 30advent 31advent 37advent 38advent 39advent40advent

Megosztás