Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A szeretet darabjaiból készült, a szeretet formálta idén is azt a műsort, mellyel a falu apraja-nagyja ajándékozta meg a község szép korú lakóit december 21-én az Idősek Karácsonya ünnepségen a Művelődési Házban. Az ünnepségen Beke László is az ajándékban rejlő szeretetről szólt, példaként említve az unoka első, kicsit görbe vonalakból álló rajzocskáját, melyet a nagyszülőnek készít. És ez a fontos: amikor a kisgyermek meglátja, hogy az a kis ajándék, amit ő nagy gondoskodással, szeretettel készített, örömkönnyeket csal a megajándékozott szemébe.

Ekkor megtörténik a karácsonyi csoda, és megvalósul az adventi koszorú két utolsó gyertyájának üzenete: szeretet és béke költözik közénk – fogalmazott. A polgármester azt kívánta, hogy ez a szeret és béke ne csupán karácsonykor aranyozza be életünket, hanem legyen mindennapjaink fontos, és természetes része, s hogy a szép korúak jó egészségben tudjanak még sokáig ünnepelni, még sokáig tanítsák a legkisebbeket arra, miként is lehet a legszebben ünnepi díszbe öltöztetni a lelkünket.

Az ünnepi műsor során a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusa idézett karácsonyi dalaival fenyő- és csillagszóró illatú perceket, az iskolások énekeltek, verseltek, táncoltak, betlehemeztek, a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport bájos, szó szerint angyali műsorával csalt mosolyt az arcokra, a Német Nemzetiségi Dalkör előadásában pedig tradicionális énekek csendültek fel.

A környei önkormányzat hagyományosan az Idősek Karácsonya ünnepségen fejezi ki elismerését és köszönetét a falusi kulturális rendezvényeken való magas színvonalú szereplésekért, a rendezvények megszervezésében tanúsított szorgalmas munkáért, jutalmazza azokat, akik a kultúra, oktatás, sport és a nemzetiségi hagyományok ápolása terén jelentős eredményeket értek el. A képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottsága jelöltjeinek sorában idén is szép számmal gyűltek a nevek. A szakbizottság oklevelét és ajándékutalványát Vadász Éva, a testület elnöke, valamint Takácsné Eichhardt Emma adta át a jutalmazottak részére.

A környei rendezvények kedves résztvevője a Német Hagyományőrző Gyermekcsoport, amely mindenki arcára mosolyt varázsol táncaival, népi játékaival. A csoport vezetője, Krállné Mózer Nikoletta fáradhatatlan munkája elismeréseként vehette át a jutalmat.

Elismerésben részesült Bublovics István, akit a falu úszóként ismert meg, az elmúlt évben azonban kajakozásra váltott, s eredményei ebben a sportágban is figyelemre méltóak. Idén a Graboplast Maraton Magyar Bajnokságon két bronzérmet szerzett. Ezüstérmes teljesítményt nyújtott a Komárno 59. Nagydíjon, az Országos Diákolimpián, a Vidék Bajnokságon, majd a Magyar Bajnokságon, a régiós diákolimpián. Az Eszkimó, Indián Játékokon Oroszlányban bronzérmes lett. Lábatlani versenyét a saját korosztályában egyesben és váltóban is megnyerte, az idősebb korosztályos versenyben második lett.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat javaslatára négyen részesültek jutalomban. Elsőként Szántó Csongor, aki három esztendeje hívja kisbíróként szüreti mulatságba a környeieket. Kolozsvári József a szüreti program lovasainak, fogatainak szakértő, hozzáértő koordinálásáért, Barta Sándorné és Wéber Erzsébet a kézműves foglalkozások gondos, színvonalas megszervezéséért, előkészítéséért és lebonyolításáért vehetett át ajándékot.

És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a rendezvények elmaradhatatlan segítőit díjazta a bizottság. Köztük olyanokat, akik már hosszú-hosszú évek óta részt vesznek az előkészítésben és a műsorok, bálok utáni visszapakolásban. Ők azok, akik az első hívó szóra jönnek és végzik a nehéz feladatokat. Cipelik a székeket, asztalokat, állítják fel a sátrakat, rohannak egy-egy eszközért, felelnek a hangosításért, kezelik az erősítőket, készítik a felvételeket. Mindent megtesznek, hogy az adott műsor, rendezvény zökkenőmentes legyen – az elnök ezekkel a szavakkal szólította a színpadra Bakos Martint, Hajma Mihályt, Hartman Alexet, Hoffart Ákost, Holló Martint, Pankotai Klaudiát, Popovics Milánt és Rózsa Mátét.

Az önkormányzat ezúttal is vásárlási utalvánnyal kedveskedett a település hetven év feletti lakosainak, a személyenkénti négyezer forint értékű bonnal 480 idős embert ajándékozott meg. Aki nem tudott részt venni az ünnepségen, az január 31-éig veheti át az utalványt a Polgármesteri Hivatal pénztárában.

Az Idősek Karácsonya ünnepség után egyre szaporábban hullottak a hópelyhek, mintha az égiek is jelezték volna: különleges percek érkeztek el, amikor a környeiek is hazavihetik otthonaikba a Betlehemi Békelángot.

A Szeretetláng Jézus Krisztus születésének helyéről indult Európába. A Születés Templomában égő örökmécsesről származó lángot repülővel vitték Bécsbe, ahol az egyes országok nemzeti cserkész-küldöttségei vették át és juttatták el saját hazájukba. Magyarországra a láng először 2008-ban érkezett Gödöllőre, s idén harmadik alkalommal térségünkbe, Héregre, melynek katolikus templomában 19-én Környe nevében Beke László polgármester vette át.

Az idei évben egy 12 éves cserkész, egy önkéntes tűzoltó kisfiú hozta el Bécsbe a lángot, ami biztos egy életre szóló csodálatos élményt jelentett számára. Ez a láng a hit, a remény, a béke és a szeretet fontosságát erősíti majd az otthonokban, s azt, hogy mindezek nem csupán Karácsonykor, hanem az élet minden napján nélkülözhetetlenek – fogalmazott a polgármester az átadási összejövetelen a falu karácsonyfájánál.

A Művelődési Ház elé gyermekek, felnőttek egyaránt érkeztek átvenni a Szeretetlángot, melynek fényénél Nagy Péter tiszteletes az agyonhajszolt, túlzsúfolt mindennapokra utalva így fogalmazott: ezen a karácsonyon szorítsunk helyet a teendőink között, fogadjuk otthonunkba és zárjuk szíveinkbe a közénk jött szeretetet, Jézus Krisztust. Forduljunk egymás felé még az amúgy nehéz pillanatokban is békességgel és szeretettel. Mert hiszem, ha ezt meg tudjuk tenni, akkor nem csak az első karácsony éjszakájának valóságát élhetjük át, hanem a karácsony igazi lényegét is: Isten nem hagyta magára ezt a világot, hanem úgy szerette, hogy az Ő Egyszülött Fiát adta érte…

Megosztás