Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

90-venterneni_16Családja, szerettei, gyermekei, unokái, dédunokái, valamint a környei önkormányzat nevében Beke László polgármester köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Venter Józsefnét, Joli nénit. Az ünnepeltnek a dédunokák versekkel kedveskedtek, s bár Joli néni lába és térde egész nap fájt, amikor meglátta együtt a nagy családot, érezte a felé irányuló szeretetet, minden fájdalma megszűnt. Ő fogalmazott így és táncolt gyermekeivel…

Venter Józsefné, Kiss Jolán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cibakpusztán született 1924. szeptember 20-án egy szegény, dohánytermesztő család negyedik gyermekeként.
90-venterneni_18

Az otthoni feladatok mellett – 8 testvérével együtt – már kiskorától munkát kellett vállalnia a helyi földesúr birtokán. A nagyságos asszony az akkor még igen fiatal Jolánt szinte azonnal kedvencévé fogadta éles esze és munkaszeretete miatt. Bátorsága segítette 9 évesen is, amikor a szomszéd tanya boltjából hazafelé tartva eltévedt, de megtalálta egy család, s a náluk eltöltött éjszaka után hazavitte az egész tanya által keresett kislányt.

Viszontagsággal teli, nehéz gyermekkorát is sanyarú időszak, a II. világháború követte. Az orosz katonák előli állandó rejtőzködés és a háború miatti aggodalom fiatal évein mély nyomot hagyott. A háborúból legidősebb testvére nem tért haza, ám Joli néni a mai napig reménykedik, hogy egyszer tudomást szerez eltűnt bátyjáról.
90-venterneni_12A sors úgy hozta, hogy későbbi férjével, Venter Józseffel és annak családjával egy házban éltek. Szerelmük azonban nem bontakozhatott ki, mert a háború közbeszólt. Józsefet 1945-ben besorozták katonának, majd 2 évre orosz hadifogságba esett. Sokáig nem tudott hírt adni magáról, ám kedvese, Jolán kitartott mellette és hallani sem akart más férjjelöltről. A mai napig nem felejti azt a pillanatot, amikor szerelme szülei hosszú idő után Józseftől képeslapot kaptak: „ÉLEK”.
Szerelmük csak az orosz hadifogságból való hazatérés után teljesedhetett be: 1947. december 26. napján egybekelt az ifjú pár. Családot alapítottak, hat gyermekük született, négy fiú és két lány, akiket a becsületre és a szeretetre nevelték, ők pedig köztiszteletben álló, megértő, szerető társai voltak egymásnak.

A nehéz körülmények a családot a Dunántúlra kényszerítették, először Síkvölgyön, majd Tagyospusztán telepedtek le. Józsefet 1976-ban munkahelyén fejsérülés érte, s 1977 októberében elhunyt. Az özvegyen maradt asszonynak, Joli néninek kellett gondoskodnia a nagy családról gyermekei segítségével.
90-venterneni_03

Ha ma itt körbenézünk, akkor látjuk, hogy milyen szép számmal jöttek el azok, akik szeretetet kaptak a Joli nénitől és adtak Önnek. Mindannyian tudjuk, hogy mennyi törődés kell egy gyermeknek és Joli néni négy fiút, két lányt indított el a nagybetűs életbe. Mennyi gondoskodás, odafigyelés, szeretet és alázat kell mindehhez. Tudom, hogy abból a sok önzetlen szeretetből, amit az ember ad, vissza is kap, s ha picik is a darabok olykor, éltető erővel bírnak – köszöntötte Joli nénit Beke László. A polgármester azt kívánta, hogy a nagy család szeretete, gondoskodása kísérje az ünnepelt mindennapjait, hogy az ő szeretetükből merítve jó egészéggel köszöntse a reggeleket, s hogy még hosszú éveken át gyűljön össze az egész család megünnepelni, köszönteni a dédi mamát.
90-venterneni_15A 90 esztendős Joli néni hat gyermek, három meny, két vej, tizenhét unoka és tizenöt dédunoka büszke édesanyja, anyósa, nagymamája és déd-mamája, s bár az utóbbi néhány évben egészségi állapota kissé megromlott, akaratereje és életszeretete erősebb minden betegségnél, s mint születésnapján fogalmazott, ha együtt látja a családot, minden fájdalma megszűnik.

90-venterneni90-venterneni_02 90-venterneni_04 90-venterneni_05 90-venterneni_06 90-venterneni_07 90-venterneni_08 90-venterneni_09 90-venterneni_10 90-venterneni_11 90-venterneni_13 90-venterneni_14 90-venterneni_17 90-venterneni_20 90-venterneni_21 90-venterneni_22 90-venterneni_23 90-venterneni_24 90-venterneni_2590-venterneni_26

Megosztás