Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1templomudvarHamarosan egy esztendeje lesz, hogy Környén szolgál Nagy Péter református tiszteletes, aki tavaly ősszel egyáltalán nem képletesen vágta nagy fába a fejszéjét. A gyülekezettel karöltve, megkezdték a parókia és a templom kertjének csinosítását. Mára nemcsak, hogy eltűntek a templom falaihoz érő, s gyökérzetükkel az alapot is veszélyeztető fák, de csinos virágágyások, frissen ültetett fagyalsor fogadja az odaérkezőket, mindamellett, hogy lesz még tennivaló. 1reformátusA templom is megújult némileg. Kicserélték az ajtókat, ablakokat, részben a villamosvezetékeket, s elkészült az ereszcsatorna. A tiszteletes annak örül a leginkább, hogy számos segítő akadt: az önkormányzat közmunkásai mellett, a gyülekezet tagjai folyamatosan serénykedtek, s felajánlásokban sem volt hiány. A virágládákat ajándékba kapták, az elültetett növényeket az asszonyok vitték, a hátsó kerítéshez a drótfonatot a kertszomszéd ajánlotta fel, s azt még ma sem tudják, hogy a kerékpártárolókért kit illet a köszönet, mert – ahogy tiszteletes úr fogalmaz – egyszer csak megérkezett az önkormányzati kis traktor, s letették.

4reformátusA kert mellett a parókia is megszépült. Az alagsorban járólapoztak, felújították a vizesblokkot, festettek, mázoltak, míg végül elkészült a lelkészi hivatal és a gyülekezeti terem. Ez utóbbiban biblia- és hittanórák tartására nyílik lehetőség, vagy télen kisebb, 20-25 fős létszámú istentiszteletre, hiszen radiátor is került a helyiségbe, szintén adományként s így fűthetővé vált.

A használt, de még jó állapotú bútorokat az önkormányzat ajánlotta fel, s a munkálatokhoz másfélmillió forintos 5reformátustámogatást is nyújtott, illetve további 300 ezer forint érkezett be adományokból. Az összegből félmilliót fordítottak a tagyosi konferenciaterem berendezésére, a többit pedig a most átmenetileg lezáruló rekonstrukciókra. A tervekben ugyanis szerepel még egy vegyes tüzelésű kazán beszerzése, a templom külső-belső festése, az utcafelőli kerítés felújítása és a kémények rekonstrukciója is sürgetővé vált, ám ezeket a munkálatokat valószínű, hogy csak pályázati támogatással tudják megvalósítani.

3református

 

 

Megosztás