Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

9szelektív-kupiA Környei Hírhozó hasábjain és a község internetes oldalán is olvashatták, hogy egy kormányrendelet végrehajtásaként országszerte, így Környén is megszűnnek, megszűntek a családi házas övezetekben a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, kivéve a vegyes üvegek gyűjtésére szolgálókat. Ha a mondást vesszük alapul, akkor ennek a pudingnak a próbája ez idáig nem sikeredett túl fényesre…

A vonatkozó, és az önkormányzatok számára kötelezően végrehajtandó kormányrendelet szellemében intézkedett a környei akkor, amikor április végén a megadott határidőre elszállíttatta a falu négy pontján található szelektív szigetről a papíros és PET-palackos konténereket. Erről, és a papír, valamint műanyag hulladék elhelyezésének tilalmáról nem csupán az újságban és a honlapon, de a helyszíneken jól láthatóan kihelyezett tájékoztatókon keresztül is értesítette a lakosságot.

7szelektív-kupiA kormányrendelet végrehajtásának tapasztalatai május elejétől: a faluban élők többsége értetlenkedik, hová tűntek a konténerek, és az önkormányzatot teszi felelőssé. A gyűjtőszigeteken a megmaradt üveges konténerek mellett egyre-másra gyűlik a szemét. Sokan a kommunális hulladéktól is ezeken a helyeken szabadulnak meg, de a szeméthalomban az összetört műanyag széktől a festékes vödörig minden fellelhető.

Mindezek lakó, élhetőnek tartott KÖRNYE-zetünkben, s csak bízhatunk benne, hogy nem környeiektől… ha igen, akkor van miért szégyenkeznünk.

Kedves Környeiek!

Ezúton szeretném ismét hangsúlyozni, hogy a szelektív szigetek megszüntetéséről nem a község önkormányzata döntött, ő végrehajtott egy kormányrendeletet, melynek helyességét, vagy elhibázottságát a jövő mutatja meg. Addig azonban, amíg a kormányrendelet hatályos, kérjük, hogy saját életminőségünk megőrzése, környezetünk rendben tartása érdekében mindenki tartsa be a hulladék-elhelyezési szabályokat, felhívás-ne váljanak a falu egyes részei, ahol gyermekeink, unokáink élnek, szemétdombbá, hiszen mindenki számára biztosított a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.

Arról is tájékoztatom Önöket, hogy a falu hulladékgazdálkodási közszolgáltatójával folytatott közös jogértelmezés alapján a Béke lakótelepi szigetre vissza lettek szállítva a konténerek, miután nem minősül családi házas övezetnek. Kérjük azonban, hogy csak a tömblakásokban élők vegyék igénybe ezeket a konténereket, hiszen az ürítésük gyakorisága a korábbiakhoz képest nem növekszik.

A falu hulladékgazdálkodási közszolgáltatója, a Vertikál Zrt. az ingatlanoktól havi egy alkalommal, egy adott gyűjtési napon szállítja el az átlátszó zsákokban kihelyezett műanyag, fém és papír hulladékot. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnek nincs mennyiségi korlátja, a szelektív hulladékgyűjtési napon a meghatározott rendszerezési feltételekkel megkötés nélküli mennyiségben helyezhető ki a szelektív hulladék, bármilyen átlátszó zsákban.

Környén legközelebb május 23-án és június 21-én lesz házhoz menő szelektív gyűjtés, a második félév időpontjairól a szolgáltatótól kapott információk alapján folyamatosan tájékoztatjuk a környeieket a Környei Hírhozón keresztül és a falu internetes oldalán.

Gyűjtési útmutató:

A papírt áttetsző zsákban vagy kötegelve, tisztán, laposra hajtogatva kell kihelyezni. Gyűjthető kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet, telefonkönyv stb.

A műanyag- és fémhulladékot tisztán, laposra taposva, áttetsző zsákban kell kihelyezni. Gyűjthető színes és víztiszta PET –palack, kupak (üdítős, ásványvizes) kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl. samponos, öblítős, mosogatószeres) reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia (zsugor, strech) TETRA-PACK dobozok (tejes, üdítős) alumínium italos doboz, alufólia, fém konzerves doboz. A szelektív gyűjtőzsákba NEM helyezhető joghurtos, tejfölös, margarinos doboz vagy szennyezett műanyag és fém hulladék.

A falu szépségének, gondozottságának megőrzésében és együttműködésükben bízva:

Beke László polgármester

1szelektív-kupi2szelektív-kupi 3szelektív-kupi 4szelektív-kupi 5szelektív-kupi 6szelektív-kupi 8szelektív-kupifelhívás-

 

 

Megosztás