Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

4szavaloversenyÉvek óta hagyomány, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtti tisztelgés jegyében őszi szavalóversenyt rendeznek a környei általános iskolában. Sajnos már az is hagyományosnak tekinthető, hogy a felsősök kisebb létszámban érkeznek a nemes megmérettetésre. Az idei verseny során 26 szavalat hangzott el az intézmény könyvtárában csütörtökön.

Osztályonként három gyermek jelentkezését várták Takácsné Eichhardt Emma és Maticsné Szabó Kovács Ágnes szervezők, s örömteli, hogy az első és második évfolyamon osztályfordulókat is tartottak, mivel annyi kisfiú és kislány nevezett.

1szavaloversenyAhogy a könnyek egymásba csöppennek, kanyargós patakká keverednek. A vers-sorok épp így viselkednek. Lecsöppenő szót hívja a másik. Egymásba tűnnek, félig, egészen. Aképpen növekednek, ahogy az alkonyat az égen – Károlyi Amy versével köszöntötte Maticsné Szabó Kovács Ágnes a gyerekeket, akik Kányádi Sándor, Bartos Erika, Osváth Erzsébet és Weöres Sándor művei közül választhatták ki azt, amely a legközelebb áll a szívükhöz. A verseny előtti köszöntőjében a kicsiket és nagyobbakat Ágnes így bíztatta: a szavalatok végén nem az derül majd ki, hogy ki volt a legjobb, hanem az, hogy abban az adott pillanatban kinek sikerült ügyesebben a versmondás.

5szavaloversenyKözel egy óra alatt négy korosztályban 26 vers hangzott el a 19 alsó és 7 felső tagozatos diáktól: játékos, bájosan gyermeki, olykor nyelvtörő fordulatokban bővelkedő hosszabb-rövidebb versek, de komolyabb, amolyan igazán felnőttes alkotás előadására is volt példa.

A zsűri külön értékelte az elsősöket és másodikosokat, a 3-4. évfolyamot, valamint a felsősöket, s bizony eltartott kis ideig, mire megszületett a döntés. 9szavaloversenyEisenbart Győzőné elnök az eredmény kihirdetése előtt megköszönte gyerekeknek a szavalataikkal okozott szívmelengető perceket, s néhány tanácsot is megfogalmazott az ügyes versválasztás, helyes hangerő kapcsán, de legfőképpen azt kérte tőlük, hogy jövőre is találkozzanak, s addig barátaikat, osztálytársaikat is fertőzzék meg versszeretetükkel.

23szavaloversenyAz elsősöknél Kakuk Róza vehette át az első helyezettnek járó ajándékot, második lett Nagy Bíborka, harmadik Fúró Csenge. A másodikosoknál az első helyezést Sztancsik Márton szerezte meg, mögötte végzett Zombai Réka másodikként, Fiala Zsófia harmadikként. A 3-4. osztályosok mezőnyében Kakuk Mihály szavalatát sorolta élre a zsűri, második lett Budai-Kurcz Eszter, harmadik Tóth-Fazekas Balázs. A felső tagozatosoknál Lopez Vega Hamka Emmának gratulált az elért első helyezéséhez Ráczné Wiszt Vilma mb. igazgató, a képzeletbeli dobogó második fokára Mosberger Tamás állhatott, harmadik lett Málnás Péter.

 

Megosztás