Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

teka_06Második alkalommal rendezett Szabad a Téka! elnevezéssel jótékonysági könyv”vásárt” a Magyar Kultúra Napja alkalmából a környei Művelődési Ház és a Községi Könyvtár. Az idei tékaprogram január 20-án nyitotta meg kapuit, s tíz napon át várta az érdeklődőket, akik – mint ahogy tavaly is – nemcsak vittek, de hoztak, s adományoztak is.

14 asztalon, nagyjából másfélezer könyv, a világirodalom remekei, szépirodalmi alkotások, ismeretterjesztők, ponyvaregények, gyerekkönyvek sorakoztak új gazdákra várva. A program alapgondolata még 2015 tavaszán merült fel, amikor jelentős darabszámú könyvhagyatékot ajánlott fel egy örökös, a szervezők pedig úgy gondolták, tematikus rendezést követően biztosan sokan örülnének, ha díjtalanul válogathatnának belőlük. teka_12Az első felajánlást azóta is folyamatosan követik újabb és újabb könyvmennyiségek, az idei „vásárra” is sokan azokkal felpakolva érkeztek, majd hosszabb-rövidebb válogatás után más könyvekkel távoztak. Azt nehéz lenne megbecsülni, hogy a téka nyitva tartása alatt hány könyv lelt új gazdára. A látogató akár úgy is érezhette, hogy nem apad a mennyiség, hiszen amint ritkult az állomány, a szervezők máris töltötték fel, így könnyen előfordulhatott, hogy a program kezdetén valaki nem talált rá a vágyott könyvre, pár nappal később azonban igen.

A könyvünnep érdeklődői saját lehetőségeikhez mérten jótékonykodhattak is, az összegyűlt forintok idén is a Vöröskereszt környei alapszervezetének büdzséjét gyarapították. Az adományládát hétfőn bontotta fel Andor Ildikó titkár, s a szervezőkkel együtt örömmel konstatálta, hogy abban 49.590 forint gyűlt össze. teka_17A jóérzés természetesen nem kizárólag a forintoknak szól, hanem annak a ténynek is, hogy a ládában idén is barátsággal elfértek egymás mellett a kisebb értékű fémérmék és a nagyobb címletű bankók is.

A Művelődési Ház és a Könyvtár legközelebb áprilisban tart hasonló programot, amikor harmadik alkalommal szervezi meg a Költészet Napi „Vers mindenkinek” elnevezésű rendezvényt, így arra is várja a még jó állapotú versesköteteket.

Megosztás