Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tatabányán, a síkvölgyi úti temető ravatalozójában veszünk végső búcsút Svétecz László önkormányzati képviselőtől október 1-jén, hétfőn 14 órakor. Svétecz László majdnem három évtizede, 1990-től vett részt a környei önkormányzat munkájában. Előbb tanácsadóként, majd 1994-től önkormányzati képviselőként, tagként segítette a kulturális, szociális, településfejlesztési és ügyrendi bizottság tevékenységét. 2002 és 2006 között megyei önkormányzati képviselő volt.

Fáradhatatlanul kutatta a múltat, a település, a bányászat történetét. Ezek eredményeként született meg 2011-ben a Környei-Bánya százéves gyökerei című kiadvány, készült bányászati állandó kiállítás a környebányai Közösségi Házban. A tatabányai Múzeumbarát Kör megbecsült, szeretett tagja volt, szoros, baráti kapcsolatot ápolt a tatabányai, vértessomlói, várgesztesi, oroszlányi nyugdíjas bányász szervezetekkel. A Környe partnertelepülésein élőkkel, az azokon működő civil szervezetekkel is hasonló baráti kapcsolatot alakított ki, és ápolt, szinte minden közös program aktív résztvevője volt határon innen, és túl.

Helytörténeti kutatásainak gyümölcsét rendszeresen továbbadta a Környebányára látogatóknak, iskolásoknak, hiszen fontos volt számára, hogy a múlt értékeit, az örökségünket a felnövekvő generáció is megismerje. Ennek jegyében helyezett nagy hangsúlyt a településrészen a nemzeti ünnepek méltó megünneplésére is, mely hagyomány megteremtése az ő személyéhez kötődik. A kulturális élet megőrzése érdekében alapító tagként vett részt a Környebányáért Alapítvány létrehozásában, működtetésében. Méltán volt büszke arra, hogy az enyészetnek induló Erdei Iskolát szinte az utolsó pillanatban sikerült megmenteni, felújítani, hogy a mai napig színvonalas körülmények között fogadhassa az odaérkező gyermek, felnőtt vendégeket.

Életét a tenni, segíteni akarás, mély szociális érzékenység jellemezte. Egyénileg és különböző szervezetekkel, a Szamaritánius Alapítvánnyal, Éjféli Kiáltás Misszióval, Máltai Szeretetszolgálattal, a Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve tett meg mindent a Környebányán és a külterületeken szerényebb körülmények között élő gyermekek, felnőttek sorsának jobbításáért.

Nem múlt el december, hogy ne öltötte volna magára a Télapóruhát, hogy felvidítsa, megajándékozza a környei gyerekeket, a tatabányai Szent Borbála Kórház gyermekosztályán lábadozókat, és a kömlődi diakóniai otthon lakóit.

Teréz Anyát idézve néha talán úgy érezte, hogy amit tesz, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb lett volna a tenger…

Megosztás